Analiza: Violentele din Turcia - simple statistici pentru unii, gluma proasta pentru altii
turciaprotestestatisticiviolentepiete
Evenimentele din Turcia nu au trecut neobservate de mediu economic si politic de pe mapamond. Daca piata de capital din Turcia a reactionat prompt trecand pe negativ, in timp ce Siria, care este intr-un continuu razboi civil in care populatia este macelarita a cerut autoritatilor turce sa inceteze violentele impotriva cetatenilor.
Actiunile, obligatiunile si moneda nationala “au cazut” la inceputul sesiunii de tranzactionare, din cauza protestelor violente anti-guvern. Desi se asteapta ca autoritatile sa intervina sa ceara aplanarea violentelor, situatia este exact pe dos.
Actiunile turcesti au deschis piata cu un minus de 6,5 puncte procentuale pana la 80,643 de puncte. In schimb, lira turceasca a scazut pana la minimumul ultimului an si jumatate, pierzand mai bine de 1% din valoarea sa in fata dolarului american, potrivit Wall-Street Journal. Alte piete au ramas neafectate, acest lucru aratand ca investitorii trateaza incidentele din Turcia ca pe un eveniment local. CDS-urile la cinci ani ale Turciei au crescut cu 12 punte de baza pana la 143 de puncte.
Unii analisti sunt de parere ca marfurile turcesti vor ramane sub presiune, in timp ce banca centrala va face tot posibilul sa apere lira. “Ma astept ca banca central sa apere atat verbal cat si intervenind in piata pentru a apara lira si pietele turcesti, in general”, a declarat Tim Ash, seful analistilor pe piete emergente al Standard Bank PLC, din Londra.
Potrivit lui, Erkin Isik, analist al Turk Ekonomi Bankasi, evenimentele din Istanbul sunt in continua desfasurare, iar daca guvernul ar interveni sa aplaneze situatia, pietele ar putea reveni, din nou, pe plus. Guvernatorul Bancii central a Turciei ar putea sa inaspreasca conditiile monetare pe termen scurt, asta dupa ce a taiat de mai multe ori dobanda de politica monetara pentru a ajuta economia.
Siria vrea pace in Turcia
Siria cere Turciei sa opreasca violentele - suna ca o gluma proasta, dar este adevarat. Ministrul informatiilor din Siria, Omran al-Zoubi a spus ca premierul Recep Erdogan ar trebui sa demisioneze daca nu este in stare sa opreasca protestele intr-un mod pacifist. Potrivit publicatiei Slate.com, care-l citeaza pe oficialul din Siria, Erdogan conduce tara intr-un mod terorist , distrugand astfel, caracterul civil al poporului turc.
Erdogan a fost candva un aliatul presedintelui Bashar al-Assad, dar s-a intors impotriva acestuia cand regimul sirian a sufocat in mod violent protestele, miscare ce a dus la un razboi civil in care au murit mai bine de 80.000 de oameni.
Se pare ca deja au aparut si anumite teorii ale conspiratiei, una dintre acestea se afla pe blogurile Al-Jazeera, care spun ca serviciile secrete din Turcia investigheaza daca nu cumva evenimentele din Istanbul sunt legate cumva de forte din afara tarii.
Presedintele turc, Abdullah Gul a dat o declaratie in Izmir, si potrivit , aceleeasi surse de mai sus, acesta a spus ca democratia nu inseamna numai alegeri electorale, iar bunul simt ar trebui sa triumfe si toata lumea ar trebui sa se supuna regulilor.
Erdogan, care se pregateste sa plece in Maroc chiar in toiul protestelor, a tinut sa comunica intr-o conferinta de presa ca patru zile de proteste nu inseamna neaparat ca lumea vede o “primavara turceasca”. Intre timp, s-au facut peste 1.700 de arestari din aproape 70 de orase turcesti, iar aproape 500 de persoane au fost internate in spitale din cauza ranilor provocate in timpul protestelor.