Analiza Transparency International: Somalia, cea mai corupta tara din lume. Unde se situeaza Romania
analizatransparency internationalsomaliacoruptieclasamentistorie
Statele Unite ale Americii detin cea mai mare economie din lume, dar nu stau foarte bine la capitolul combaterii coruptiei. Aceasta este doar una din concluziile extrase din CPI 2012 (Corruption Perception Index), aflat la a 18-a editie. Raportul este realizat de Transparency International, o organizatie globala non-profit din sectorul public.
America se situeaza pe locul 19 din 176 de tari in clasamentul aferent anului 2012, cu un scor de 74, pe o scara de la 0 la 100, unde zero primeste o tara "foarte corupta" si 100 primeste una "foarte curata". Transparency International precizeaza ca fiecare tara este analizata in functie de perceptia coruptiei in sectorul public.
"Coruptia este una din cele mai grave probleme, la nivel global", a declarat directorul Transparency International, Cobus de Swardt. "Cele mai importante economii din lume ar trebui sa fie exemple pentru restul tarilor, sa se asigure ca institutiile lor sunt suta la suta transparente si ca liderii pot fi trasi la raspundere".
Printre tarile cu scoruri mai mari decat SUA se numara Hong Kong, pe locul 14, cu un scor de 77, Germania, pe locul 13, cu un scor de 79 si Canada, respectiv Olanda, care ocupa locul 9, cu un scor de 84.
Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda inregistreaza cel mai scazut nivel al coruptiei in 2012, fiecare obtinand 90 de puncte.
Romania ocupa locul 66, cu un scor de 44, la egalitate cu Arabia Saudita si Kuweit. La coada clasamentului se afla Somalia, Coreea de Nord si Afganistan, cele mai corupte tari din lume. Acestea au obtinut un scor de doar 8 puncte.
"In aceste tari, lipsa responsabilitatii in randul politicienilor si a institutiilor publice eficiente oglindesc nevoia imediata a unui mecanism care sa lupte impotriva coruptiei", arata Transparency International.
Transparency International, care analizeaza perceptia coruptiei in randul tarilor lumii inca din 1995, a precizat ca si-a actualizat metodologia in 2012. Datele sugereaza ca flagelul coruptiei a crescut in unele tari cu probleme financiare si politice. De exemplu, Grecia a coborat de pe locul 80 (2011) pe 94 (2012). Egipt se afla pe locul 118 in 2012, in conditiile in care la nivelul lui 2011 ocupa locul 112. Italia a coborat trei locuri, pe 72.
Transparency International a mai subliniat ca a avertizat in mod constant tarile din zona euro cu privire la ascensiunea coruptiei, pe timpuri de criza.
In ciuda istoriei sale indelungate de lupta impotriva coruptiei si a masurilor extreme luate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, America nu a evoluat foarte bine in clasamentul Transparency. Anul trecut, a ocupat cel mai modest loc din istoria prezentei sale in top, si anume 24.
Noua Zeelanda, Danemarca si Finlanda sunt tarile in care coruptia se situeaza la limite minime.