"Cum sa va spun...?", se intreaba Alcazar... "Economia Spaniei este "chingada!". Chelnerul ii aduce un pahar mare cu bere Indio. Spaniolul, Javier Rodriguez, marketer in cadrul companiei spaniole de telecomunicatii Telefonica, stie ca tara sa este intr-o situatie dificila-recesiunea domina Spania si somajul a atins cote mai mult decat alarmante.
In urma cu cativa ani, Rodriguez a parasit Spania, incercandu-si norocul in Americi, scrie
CNBC. Dupa ce a avut mai multe joburi in America Centrala, s-a stabilit in Mexic. S-ar fi intors acasa, daca ar fi gasit un job full time.
Rodriguez nu este singurul spaniol care si-a parasit tara, in vremuri tulburi. Economia Spaniei s-a deteriorat in ultimii ani si multi au plecat peste hotare.
In prezent, fluxul in America Latina este urias si multi spanioli urmeaza decizia lui Javier Rodriguez. "Cunosc oameni care vor sa inceapa un business si vin aici, deoarece in Spania iti va fi foarte greu sa deschizi o afacere", spune Rodriguez. Discutia are loc in cantina denumita La Cerveceria Nacional.
Spania doreste sa aiba o relatia mai stransa cu tarile din America Latina.
"Avem nevoie de "Ibero-America", a declarat Regele Spaniei Juan Carlos, in noiembrie, la un summit desfasurat in orasul andaluzian Cadiz.
Multi imigranti spanioli si companii din domeniul telecomunicatiilor si energiei, imobiliarelor si cel hotelier cauta noi oportunitati in America Latina.
Presedintele chilian, Sebastian Pinera, a declarat in cadrul unei conferinte din luna ianuarie: "UE trece prin momente dificile; America Latina inregistreaza o perioada foarte pozitiva".
Comparativ cu rezultatele financiare bune ale tarilor din America Latina, guvernul spaniol estimeaza ca economia tarii se va contracta cu 1,3% in 2013. Un declin similar a fost inregistrat anul trecut.
In anii '90, bancile spaniole, precum Santander si BBVA, au lansat o cruciada de extindere in America Latina. Doua decenii mai tarziu, unele investitii dau roade.
In 2011, ambele banci au castiga mai mult din America Latina decat din Spania. In 2012, Santander a obtinut 19,1 miliarde dolari in America Latina - aproape dublu decat acasa (in Europa).
In data de 21 martie, presedintele executiv al BBVA, Francisco Gonzalez, a mers in Mexico City pentru a anunta o investitie de 3,5 miliarde dolari in Mexic, pana in 2016.
Mexicul "are un sistem financiar robust", a declarat Gonzalez, vorbind alaturi de presedintele Mexicului.
America Latina genereaza venituri substantiale si pentru alti investitori timpurii spanioli, precum firma de energie Iberdrola si Endesa. In 2012, Endesa a generat mai multa energie hidroelectrica in America Latina decat in Spania si Portugalia la un loc. In 2009, gigantul energetic Acciona din Spania a construit cea mai mare ferma eoliana din America Latina, alegand Mexicul.
Hotelierii spanioli sunt atrasi, de asemenea, de oportunitatile oferite de America Latina. "Avem o evolutie pozitiva in Caraibe si America Latina", a declarat miliardarul Gabriel Escarrer, proprietarul Melia Hotels International.
Numarul imigrantilor din America Latina spre Spania a scazut in 2008-2010 cu 310.000 persoane, fata de anii anteriori. In 2011, numarul latin americanilor care au solicitat drept de resedinta in Spania a scazut la jumatate fata de 2007. "Latinii se intorc acasa", spune Rodriguez.
Intre timp, tari precum Brazilia, Chile si Mexic au devenit destinatiile favorite ale somerilor tineri spanioli, care cauta un viitor mai bun.
In ultimele trei luni din 2012, biroul de imigratii din Mexic au eliberat 7.630 permise de munca pentru spanioli.
In timp ce economia spaniola se afunda intr-o dubla recesiune, ministrul de finante mexican spune ca tara sa va inregistra o crestere econmica de 4% in 2013. Mexic are o rata a somajului de doar 4,9%. In Spania, aceasta ajunge la 27% - cea mai ridicata de la dictatura lui Franco si pana in prezent.
Potrivit lui Rodriguez, "Mexicul se confrunta, la randul sau, cu saracia si inegalitatea sociala, dar continua sa creasca din punct de vedere economic".