ANALIZA: Poate evita SUA intrarea in incapacitate de plata cu ajutorul tiparnitei de dolari?
analizasuatiparire banifeddolari
Dupa 2 august, cuferele guvernului SUA se vor goli daca republicanii si democratii nu se inteleg in privinta ridicarii limitei maxime pana la care statul se poate imprumuta. America mai are insa un as in maneca, pe care il poate folosi in caz de urgenta: tiparnita de dolari. Totusi, scoaterea de noi bani nu este de dorit, deoarece principalul efect imediat ar fi cresterea rapida a inflatiei.
Atunci cand creste cantitatea de bani existenta in piata, cererea este mai mare, iar bunurile si serviciile se scumpesc.
SUA are doua facilitati de tiparire a dolarilor: una in Washington DC si alta in Fort Worth, Texas. Statul tipareste in fiecare an bani, fie pentru a inlocui bancnotele de teriorate aflate in circulatie, fie atunci cand exista cerere pentru mai multi "verzisori".
La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, banca centrala americana, Fed (Federal Reserve System), a plasat ordine pentru 6,7 miliarde de noi bancnote, necesare in 2011, in valoare de peste 214 miliarde de dolari. In ultimii 20 de ani, numarul de bancnote a crescut sustinut, in fiecare an. In 1990 existau in circulatie bancnote in valoare de circa 268 miliarde de dolari, dintre care 1,4 miliarde erau hartii de 100 dolari. Astazi, sunt mai mult de 7 miliarde de bancnote de 100 dolari in circulatie in intreaga lume, in valoare de 704 miliarde de dolari, potrivit datelor Fed. Valoarea totala a bancnotelor si monedelor americane aflate in circulatie se ridica la circa 1.900 miliarde de dolari. Majoritatea banilor sunt folositi in afara SUA, potrivit Fed.
In aceste conditii, multi dintre dolarii existenti in lume sunt "electronici", adica nu exista fizic. Exemplu: banii de pe burse nu au acoperire decat intr-o mica masura in bancnote si monede.
Tiparirea de bani este, de obicei, o solutie pe termen scurt la problemele economice. Efectul imediat este cresterea inflatiei. Dupa 2 august, guvernul SUA mai are nevoie de circa 135 miliarde de dolari pentru a-si plati ratele catre creditori. Daca nu face rost de acesti bani, intra in incapacitate de plata (default). America va trebui sa aleaga care risc este mai mare: cel de inflatie (rezultat din tiparirea de bani) sau cel de default?
Peter Morici, profesor de economie la Smith School of Business din cadrul Universitatii Maryland, recomanda SUA sa dea drumul la tiparnite. "Printezi mai multe harti, dar administrezi inflatia. Dupa ce Trezoreria cheltuieste banii, Fed emite obligatiuni destinate publicului pentru a elimina surplusul", a declarat el pentru publicatia Baltimore Sun. O astfel de masura nu va face insa decat sa amane rezolvarea unor probleme structurale in economie si sa prelungeasca maladia, sustin unii analisti.
In cazul in care SUA tipareste bani, pentru a tine in frau inflatia, Fed ar putea fi nevoita sa mareasca dobanda de politica monetara. Astfel, creditele s-ar scumpi, iar consumul, motorul economiei, ar scadea, preiclitand refacerea economica si asa foarte fragila.
Cititi si: ANALIZA: Esecul spectaculos al guvernului SUA