ANALIZA: Planul de scoatere din criza a Italiei al lui Mario Monti
mario montiromaocdepensiievaziune fiscalatva
Guvernul de la Roma, condus de tehnocratul Mario Monti (foto), si-a stabilit strategia de scoatere a Italiei, a treia cea mai mare economie din Europa, din criza.
Cuvantul cheie in plan este "reforma". Aceasta a fost promisa mereu de fostul premier, Silvio Berlusconi, insa niciodata realizata. Haideti sa vedem, punct cu punct, ce vrea sa faca Monti.
Pensiile
Pentru a preveni prabusirea sistemului de pensii, Monti vrea sa ridice pragul la care italienii se retrag din campul muncii. In 2010, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Italia avea a doua cea mai imbatranita populatie din lume. Tara cheltuieste o septime din produsul intern brut (PIB) cu pensiile. Totodata, rata fertilitatii in Italia este foarte redusa, de 1,3 copii pe cap de femeie. Media OECD este de 1,7 copii pe femeie. Cand acest indicator se afla sub nivelul 2.0, populatia unei tari imbatraneste. Aceeasi problema o are si Romania, cu o rata a fertilitatii de doar 1,29.
Rata fertilitatii reprezinta numarul de copii nascuti de o femeie in perioada ei fertila
In Cizma, lucratorii se pot retrage la pensie dupa 40 de ani de munca. Asta inseamna ca multe persoane se retrag la 60 de ani si se bucura de pensie, in medie, 15 ani (aceasta perioada creste, deoarece speranta de viata a crescut in ultimii ani). Daca actualul sistem nu este modificat, in 2050 Italia nu-si va mai permite sa-si intretina pensionarii. Practic nu vor mai exista suficienti angajati tineri care sa le plateasca pensiile.
Monti vrea sa-i incurajeze pe italieni sa lucreze pana la 70 de ani. Asta inseamna ca oamenii vor contribui cu 10 ani mai mult la sistemul de pensii. Primele planuri concrete legate de reformarea sistemului de pensii din Italia le vom vedea in ianuarie 2012.
TVA
In ultimul pachet de masuri de austeritate, TVA a fost marita in Italia de la 20% la 21%. Monti vrea sa ridice aceasta taxa pana la 23%.
Taxa pe proprietate
Berlusconi a eliminat taxa de proprietate pentru locuintele primare ale cetatenilor, facand o gaura considerabila in bugetul de stat. Monti doreste reintroducerea acestei taxe pentru primele case. Este posibil ca valoarea acesteia sa creasca.
Taxa pe avere
Foarte probabil, Monti va introduce o taxa pe averile mari. Nu se cunosc deocamdata detalii. Berlusconi, el insusi o persoana foarte bogata, s-a opus acestei masuri.
Evaziunea fiscala
Este una din cele mai vechi si grave probleme ale Italiei. Evaziunea fiscala este cea care a ingenuncheat Grecia. Monti vrea sa faca doua lucruri in acest sens: sa lege taxele de consum (cheltuiesti mult, platesti mult) si sa faca practic imposibila achizitia de bunuri si servicii scumpe (de peste 500 de euro) cu cash.
Sistemul de taxe in general
Cuvantul de ordine aici este "integrare". Toate organismele care se ocupa cu colectarea taxelor in Italia ar putea fi comasate, pentru a se reduce coruptia si spori eficienta.
Reducerea beneficiilor politicienilor
Politicienii italieni sunt greu de intretinut. Monti stie asta. Toate organismele guvernamentale vor fi fortate sa realizeze rapoarte detaliate cu cheltuielile.
Vanzarea de active ale statului
Guvernul italian are in proprietate mai multe active valoroase, in special imobiliare, a caror intretinere costa mult. Monti vrea sa vanda tot ceea ce nu este necesar.
Reorganizare statala
Se pare ca Mario Monti se gandeste la reorganizarea teritoriala a Italiei in zone mai mici, mai usor de administrat.
Combaterea coruptiei
Monti ar vrea sa inceapa asaltul si impotriva Mafiei, care are afaceri care se ridica, potrivit unor estimari, la 60 miliarde de euro in fiecare an.