Cele mai mari 3 economii emergente vor insuma 30% din PIB-ul global in termeni PPP in 2020, fata de 23,5% in 2012, cand in randul primelor 5 economii globale existau doar 2 tari emergente (1. SUA, 2. China, 3. India, 4. Japonia, 5. Germania). Cea mai importanta schimbare va avea loc in 2017, cand China va deveni cea mai mare economie a lumii, informeaza Euromonitor, intr-o analiza remisa
manager.ro.
De ce PPP (Purchasing Power Parity - puterea de cumparare)? Aceasta ne spune in ce masura isi pot cumpara oamenii anumite bunuri si servicii. PPP permite reglarea ratelor de schimb valutar, astfel incat preturile sa nu mai varieze excesiv. In privinta analizarii dimensiunii economiilor globale, PPP permite un studiu mai aprofundat.
Pe masura ce economiile emergente se extind, standardele de viata se imbunatatesc, saracia scade si veniturile reale cresc, determinand ascensiunea clasei de mijloc. Impactul asupra consumului global va fi urias.
Pietele de consum se confrunta cu o transformare similara celei din pietele emergenta; Pana in 2020, Euromonitor estimeaza ca Brazilia se va alatura Chinei in topul 5 al celor mai mari piete de consum, calculat in dolari americani. Cele doua tari vor insuma 13,7% din cheltuielile globale de consum in 2020, mult sub cele inregistrate de cea mai mare piata de consum din lume, SUA, care insumeaza un sfert din cheltuielile globale.
Productivitatea este masurata in functie de PIB-ul per persoana angajata si cresterea economica poate fi stimulata de aceasta. Ce fel de provocari intampina economiile emergente si cele dezvoltate?
Chiar daca beneficiaza de pe urma populatiei tinere, aceasta reprezinta un castig doar daca guvernul si reformele tin pasul cu cererea de munca, altfel aceeasi populatie poate fi sursa de probleme si nemultumiri, cum s-a intamplat in timpul Primaverii Arabe.
Educatia si pregatirea sunt vitale, pentru imbunatatirea capitalului uman, atragerea investitiilor straine directe si transformarea industriilor, serviciilor si tehnologiei.
Deficitul de infrastructura impiedica buna circulatie a bunurilor si serviciilor, dar si deplasarea adecvata a fortei de munca. Tarile emergente se afla, de asemenea, in urma celor dezvoltate, in privinta ratei de penetrare a internetului. Este nevoie de investitii mai mari in acest sens.
Totodata, inegalitatile intre venituri compromit potentialul economic. Dintr-un grup de 85 de tari analizate, in functie de Gini Index (care masoara gradul de inegalitate in privinta veniturilor), Euromonitor arata ca in top 10 al celor mai “nedrepte” tari in acest sens s-au aflat, in 2012, doar tari in curs de dezvoltare. Africa de Sud s-a situat pe primul loc, avand un scor de 63,6 (un scor de 100 inseamna inegalitate totala); fenomenul incepe sa ia amploare si in China, respectiv India. In aceste tari, exista o diferenta uriasa intre cei bogati si cei saraci.