ANALIZA: Iese Marea Britanie din Uniunea Europeana?
marea britanieangliazona eurouniunea europeanaconsumatorilondra
Fara un plan coerent de supravietuire pe cont propriu, Marea Britanie ar putea urma o strategia absolut socanta: iesirea haotica din Uniunea Europeana. Reuters scrie ca primul ministru David Cameron doreste ca Marea Britanie sa ramana in UE, dar britanicii ar putea spune "NU", daca ar trebui sa completeze formularele unui referendum.
Chiar si in conditiile in care politicienii, care tremura in fata unei economii anemice, chiar in contextul alegerilor din 2015, evitarea unui referendum, incercarile de reevaluare a relatiei Marii Britanii cu UE nu vor fi admise de Germania, blocul dominant in Europa.
"Ne gandim la aceasta iesire din UE fara sa analizam si pasii care trebuie facuti pe viitor", a declarat Charles Grant, directorul pro-european al CER (Centre for European Reform), un think-tank influent, care vizeaza eficientizarea activitatii UE.
"Ministrul de finante George Osborne si Cameron vor sa ramana in UE si nu cred ca au un plan B in maneca", a mai spus Grant.
Iesirea din Uniunea Europeana reprezenta, pana nu demult, un subiect tabu: in urma cu zece ani, liderii britanici se certau pe tema adoptarii monedei unice si spuneau ca ideea iesirii din UE apartine unui grup de sceptici.
Dar tensiunile generate de criza din Zona Euro si perspectivele formarii unui bloc politic la care Londra nu doreste sa adere a convins cativa specialisti ca Marea Britanie se afla in pericolul de a iesi din UE.
Europa nu mai vrea pace, ci putere
"Europa nu mai doreste pace - ci putere", a declarat fostul premier britanic Tony Blair. "Proiectul european de integrare va merge inainte, fie ca vrem, fie ca nu, si este important ca NOI sa fim parte integranta a acestuia ca si TARA - 60 milioane de oameni ai unei insulite - daca vrem sa ne mentinem influenta, trebuie sa o facem prin aliante si una din aliante este cea cu UE".
SUA ar lua mai putin in seama a sasea economie a lumii, daca nu ar mai fi in UE, in timp ce liderilor britanici le-ar putea fi greu sa realizeze schimburi comerciale cu China sau sa negocieze transporturi de gaze naturale cu Rusia, fara sustinerea UE.
Sursele din cadrul guvernului au declarat ca acesta doreste sa redefineasca relatiile cu UE, in conditiile in care a devenit destul de clar cum va arata blocul european, dupa reformele instituite cu precadere de Germania.
"N-o sa fim parte integranta a uniunii fiscale? Atunci, unde o sa fim? Nu vorbim despre parasirea UE, ci de apartenenta la o Uniune mai eficienta, care sa rezulte din aceasta criza a monedei euro", a precizat aceeasi sursa.
"Si o putem face. Cei care spun ca Marea Britanie nu are nicio alternativa se inseala: putem sa realizam in continuare schimburi cu Europa si restul lumii". Imaginea economiei britanice de 2,5 trilioane de dolari (o septime din PIB-ul Europei), ducandu-se pe apa sambetei, ar putea leza atat UE, cat si Marea Britanie.
Optiunile secundare sunt limitate: Marea Britanie ar putea urma calea Norvegiei, Elvetiei sau Turciei sau ar urma sa ramana agatata de Organizatia Mondiala a Comertului (WTO). Open Europe, un think tank eurosceptic, spune ca doreste sa salveze calitatea de membru a Marii Britaniei prin reformarea acesteia.
Marea Britanie "Reincarcata"
Analistii mizeaza pe o "noua Anglie", care sa beneficieze de pe urma pietei unice si a clientilor uniunii, dar in acelasi timp sa isi poata reglementa singura politicile in privinta UE.
O asemenea pozitie este greu de vandut partenerilor europeni si ar putea genera conflicte, mai ales daca liderii britanici ar fi sustinuti de un referendum care solicita chestiuni pe care ei insisi nu le pot indeplini.
Premierul Cameron insista ca nu este in interesul national al Marii Britanii sa paraseasca UE, destinatia a jumatate din exporturile sale. "In afara UE, am ajunge ca Norvegia, care este tinta tuturor reglementarilor din piata unica, dictate de Bruxelles, dar care nu poate modifica aceste reglementari", a spus Cameron.
In afara UE, Londra s-ar putea promova ca fiind un paradis fiscal al taxelor mici, al schimburilor offshore si un taram al bogatasilor internationali, dar populatia nu ar "inghiti" o asemenea "pastila", deoarece se asteapta ca autoritatile britanice sa stranga bani din impozite, pentru a eficientiza economia statului.
Multe din bancile care realizeaza tranzactii in Anglia ar putea fi supuse regulamentelor UE fara ca Londra sa poata interveni. Investitorii externi, care vad in Marea Britanie o "trambulina" catre piata UE de 500 milioane consumatori, si-ar putea indrepta atentia catre alte state.
Sursa foto generic: Flickr, ByJeroen