ANALIZA: Economia din Coreea de Nord - CIFRE. De ce nicio putere mondiala nu-si doreste ca regimul de la Phenian sa cada
economiacoreea de nordpheniankim jong-ilcoreea de sudcoreea
Moartea liderului autoritar Kim Jong-Il a readus in prim plan una din cele mai sarace tari din lume - Coreea de Nord. Lucrurile stau atat de prost, la toate capitolele, in statul asiatic, incat scenariul prezentat de George Orwell in capodeopera sa distopica "Nineteen Eighty-Four" (1984) pare unul cat de cat in regula.
Candva, in Peninsula Coreea exista un singur stat. Insa dupa Razboiul din Coreea, inceput in 1950 si care nu s-a finalizat cu un tratat de pace (doar cu un acord de incetare a focului in 1953), au rezultat Coreea de Nord si Coreea de Sud. In afara de faptul ca sunt asezate pe aceeasi suprafata de pamant, intre cele doua state nu mai exista asemanari. Coreea de Nord are 25 milioane de locuitori, iar Coreea de Sud circa 48 milioane de cetateni.
Economia nord-coreeana in cifre:
- PIB-ul mediu pe cap de locuitor este in Coreea de Nord de doar 1.800 de dolari, comparativ cu 30.000 de dolari in Coreea de Sud.
- PIB-ul nord-coreean, de circa 40 miliarde de dolari in 2009, este comparabil cu cel al Irakului de dinainte de razboi. Prin comparatie, PIB-ul sud-coreean este de 1.460 miliarde de dolari.
- Daca inainte de Razboiul din Coreea partea de sud a peninsulei era predominat agricola, iar cea de nord industrializata, acum lucrurile s-au schimbat. Agricultura reprezinta astazi doar 2% din PIB-ul din Coreea de Sud, fata de 20% - 25% in Nord.
- Structura PIB-ului nord-coreean este urmatoarea, potrivit CIA World Fact Book: agricultura (20,7%), industrie (47,8%) si servicii (31,5%).
- Coreea de Nord dispune de resurse naturale importante, precum aur, minereu de fier, metale rare si uraniu.
- La mijlocul anilor '70, PIB-ul nord-coreean era mai mare decat cel sud-coreean.
- Veniturile bugetare sunt de doar 3,2 miliarde de dolari in Coreea de Nord.
- Forta de munca este compusa din 12,2 milioane de oameni.
- Principalii parteneri de export ai statului comunist erau in 2010 China (50,3%), Brazilia (5,7%) si Libanul (4,7%). Valoarea exporturilor s-a ridicat, in acelasi an, la doar 1,9 miliarde de dolari, fata de importuri in valoare de 3,096 miliarde de dolari.
- Majoritatea multinationalelor evita sa faca afaceri cu Coreea de Nord, de teama sanctiunilor impuse de SUA.
- Principalii investitori straini in economia nord-coreeana sunt firme mici din China. Acestea activeaza in domenii precum hoteluri, restaurante, telefoane si micro-credite.
- Tara are un potential de crestere foarte mare, in cazul in care se deschide spre pietele internationale. Are o forta de munca ieftina si dedicata.
- Din cauza malnutritiei, cetatenii din Nord sunt mai scunzi cu 10 - 15 centimetri decat cei din Sud.
- Economia nord-coreeana exista doar pentru a "hrani" armata uriasa, de 1,2 milioane de soldati, si liderii de la Phenian.
Trist este ca nicio putere mondiala nu-si doreste caderea regimului comunist de la Phenian
Multi oameni de bine si-ar dori ca regimul comunist din Coreea de Nord sa se prabuseasca. Adevarul, trist, este ca nicio putere internationala nu-si doreste cu adevarat ca dictatura sa cada in statul asiatic.
Potrivit lui Eric Margolis, jurnalist veteran care a acoperit conflictul din Peninsula Coreea, Coreea de Sud se teme mai mult de o unire accidentala cu Coreea de Nord decat de armele nucleare ale regimului comunist. Cei din Sud nu-si doresc sa se trezeasca pe cap cu milioane de persoane malnutrite din Nord. SUA gandeste la fel. Prabusirea regimului de la Phenian ar da nastere unei crize umanitare uriase. Sute de mii de oameni s-ar duce spre granita cu Coreea de Sud in cautare de adapost si hrana.