ANALIZA: Cine sunt oligarhii sanctionati in urma conflictului din Ucraina
rusiaucrainaconflictsuasanctiunivladimir putin
Pe masura ce tensiunile intre Ucraina si Rusia s-au complicat, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, mai multe tari occidentale au impus sanctiuni statului rus.
Acuzand Rusia de destabilizarea mediului politic din Ucraina, SUA, UE si Marea Britanie, alaturi de Japonia, Canada si Elvetia, au impus sanctiuni afaceristilor si companiilor din Rusia si Ucraina.
150 de nume se afla pe lista "neagra" a occidentalilor, care, ghidandu-se dupa propriile interese, nu au pedepsit aceleasi persoane.
CNBC a realizat o lista a celor mai rasunatoare nume care au intrat in colimatoriul statelor occidentale, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.
Sergei Glaziev
Este una din cele sapte persoane sanctionate de SUA in data de 17 martie. Sergei Glaziev este consilierul prezidential al lui Vladimir Putin.
Relatia sa cu presedintele nu a fost mereu armonioasa. Glaziev s-a remarcat drept unul din reprezentantii primului partid de opozitie din tara. In 2007, a anuntat ca se retrage din politica, spunand ca alegerile electorale au fost manipulate de oamenii presedintelui si nu are sens sa isi incerce norocul. Glaziev a ramas membru al Academiei de Stiinta din Rusia, precum si secretarul executiv al Comunitatii Economice Eurasiatice - un sindicat economic al fostelor state sovietice.
Viktor Ianukovici
Fostul presedinte al Ucrainei s-a numarat printre primii indivizi penalizati de SUA pentru amenintrea pacii, stabilitatii, suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii sale. Mai mult, SUA ar fi sugerat ca fostul presedinte ar fi sfatuit Rusia sa trimita trupe in Ucraina.
Dupa inlaturarea sa de la putere, Ianukovici a zburat in Rusia. Autoritatile din Ucraina au emis un mandat de arestare pentru acesta, conform caruia Ianukovici este acuzat de crime in masa si au cerut Rusiei sa-l extradeze. Ambii fii ai lui Ianukovici au fost, de asemenea, sanctionati.
Serhii Kurchenko
Miliardarul in varsta de 29 de ani este fondatorul "Gas Ukraine 2009", un grup care controleaza un sfert din piata de gaze lichefiate a Ucrainei.
In martie, procurorul Ucrainei a emis un mandat de arestare a lui Kurchenko, care este suspectat ca ar fi furat activele unei intreprinderi de stat. In februarie, UE i-a inghetat activele lui Kurchenko.
Igor Sechin
CEO-ul Rosneft - compania petroliera detinut in mare parte de Rusia - Sechin a fost sanctionat de SUA, deoarece se afla in cercul apropiat al lui Vladimir Putin.
Ca si presedintele Rusiei, Sechin este fost agent sovietic si unul dintre cei mai vechi aliati ai lui Putin (a fost chiar si adjunctul staff-ului acestuia). Potrivit Forbes, care il pozitioneaza pe locul 60 in clasamentul Most Powerful People, Sechin este supranumit "umbra lui Putin".
Vladislav Surkov
A fost sanctionat de SUA pentru rolul sau de consilier al lui Putin. Singurul lucru pe care-l apreciaza Surkov, in cazul Americii, este muzica raposatului rapper Tupac. "Nu-mi trebuie viza ca sa ascult muzica hip hop", a spus Surkov.
Antreprenorul si politicianul a avut mai multe functii administrative si a infiintat sistemul politic modern al Rusiei. Incepand cu septembrie 2013, rolul sau de mediator al politicii externe s-a mutat in regiunile Abhazia si Osetia de Sud, carora Rusia le-a recunoscut independenta, dupa conflictul din Georgia (2008).
Dmitri Rogozin
Vicepremierul rus conduce Comisia Industriei Militare a Rusiei si echipa rusa a Comisiei Interguvernamentale Ruso-Siriene.
Inainte sa aiba aceste functii, a fost detasatul rus la NATO si s-a opus intrarii Ucrainei si Georgiei in planul de Membership Action, in 2008, spunand ca alte tari NATO "nu vor invita aceste regimuri falimentare si scandaloase sa intre in NATO... mai ales cand in joc sunt relatiile cu Rusia".
Sergei Chemezov
Este un antreprenor puternic. Chemezov are functia de CEO al Rostec, dar se afla si in board-ul unor companii precum Rosneft.
Chemezov este si politician, ocupand o functie in Consiliul Suprem, pentru partidul dominant Rusia Unita. La sfarsitul anilor '90, a lucrat in administratie, in calitate de sef al departamentului de relatii economice internationale.
Gennadi Timchenko
Are o avere de 14,4 miliarde de dolari si este un vechi prieten de-al presedintelui Putin. Timchenko detine Volga Group, un grup care investeste in energie, transporturi si dezvoltarea infrastructurii.
In prezent, Timchenko este al saselea cel mai bogat om din Rusia; el i-a vandut partenerului sau de business cele 43 procente detinute in compania Gunvor, cu o zi inainte ca SUA sa ii impuna unele sanctiuni.
Fratii Rotenberg
Fratii cu origini finlandeze si rusesti Arkadi si Boris Rotenberg au fost afectati de sanctiunile occidentului.
Ei detin SMP Bank, precum si unul din cei mai importanti contractori din constructii in industria energetica a Rusiei. Ei au infiintat acest gigant dupa ce au vandut subsidiarele Gazprom in 2008.
Fratii miliardari sunt si fani inraiti ai sportului, pasiunea pentru judo contribuind la sudarea prieteniei cu Vladimir Putin.