"Cred ca pietele emergente si nivelul de instabilitate politica reprezinta doua riscuri subestimate", a declarat Bremmer, in cadrul evenimentului Thomson Reuters Newsmaker, desfasurat luni la New York.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, se afla in fruntea listei ingrijorarilor, a spus Bremmer, aducand in discutie tensiunile crescande cu Japonia si incertitudinea privind climatul de investitii.
"Nivelul de incertitudine care marcheaza mediul de investitii din China este mult mai ridicat decat cel inregistrat in SUA, dar nimeni nu a indraznit sa-si recunoasca scepticismul", a explicat Bremmer.
Dupa criza economica din 2008, marile economii in curs de dezvoltare, printre care China, Brazilia si India, au contribuit la cresterea economica globala, cu pana la 10% pe an.
Dar acest procentaj a inceput sa scada in 2012 - economia Chinei a crescut cu sub 8% si cea a Braziliei cu 3%.
In conditiile in care cresterea economica globala va fi compromisa vreme de cativa ani, "oamenii vor fi nevoiti sa nu mai viseze la crestere si sa fie atenti la riscurile prezentate de aceste tari", a spus Bremmer. "Acest lucru nu va aduce niciun beneficiu pentru China" si alte piete emergente.
Tarile vizate trebuie sa demonstreze ca se dezvolta atat economic, cat si politic, daca vor sa ramana atractive pentru investitorii globali, a semnalat Bremmer.
"De cele mai multe ori, nu vedem imbunatatiri" (Bremmer a dat exemplul Rusiei, Ucrainei si Venezuelei). "Aceasta este o problema majora".
Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics si totodata profesor de economie in cadrul Stern School of Business (NYU), a adaugat ca statul chinez a reprezentat cel mai mare risc economic in al doilea semestru al anului; potrivit lui Roubini, cresterea economica a Chinei in acest interval a fost de 6% - nu foarte scazuta, desi stagnarea ar putea afecta cresterea economica globala.
"A lipsit putin pana la o aterizare fortata", a spus Roubini. "Inca sunt ingrijorat cu privire la o aterizare fortata a Chinei".
"Ma tem ca noua conducere va fi foarte precauta si va demara reforme prea lente", a avertizat Roubini, adaugand ca stimularea cheltuielilor in randul consumatorilor ar putea determina un boom investitional in a doua jumatate a lui 2013.
Cresterea economica anuala a Chinei ar putea ajunge la 7,8% in T4 2012, potrivit unui studiu Reuters, dupa sapte trimestre de apreciere modesta.
Dar Roubini a spus ca riscurile din economiile avansate nu vor putea fi, la randul lor, ignorate. "Nu incape indoiala ca SUA se confrunta cu probleme fiscale si economice semnificative", a spus Roubini.
O crestere modesta a numarului angajarilor pe piata muncii si a preturilor la case au dat speranta in randul americanilor, care cred ca economia SUA si-a revenit la sfarsitul lui 2012, in ciuda increderii modeste a investitorilor in mediul de afaceri si a scaderii cererii pentru exporturi. Cei mai multi economisti estimeaza ca economia fruntasa a lumii va creste cu 2% in 2013.
Totusi, Roubini a precizat ca incapacitatea politicienilor americani de a ajunge la un acord in privinta reformelor si a reducerii deficitului ar putea compromite cresterea economica, undeva la 1,6%.
Atat Bremmer, cat si Roubini, au spus ca politicienii din SUA vor da din nou cu "bata in balta", in privinta reformarii sistemului de impozitare, a celui aferent cheltuielilor si a reducerii deficitului.
Congresul a ajuns la un acord privind majorarea impozitelor pentru cei mai bogati dintre americani, dar a lasat pe altadata discutiile privind reducerea cheltuielilor. Aceasta dezbatere va fi reluata in primavara. Republicanii ameninta ca nu vor permite majorarea pragului de indatorare a guvernului, daca Obama nu se tine de promisiune, in privinta diminuarii cheltuielilor.
Bremmer a mai spus insa ca rolul de "paradis fiscal" al dolarului american si flexibilitatea economiei vor contribui in continuare la pastrarea statutului SUA de principala destinatie investitionala globala.