La fel ca in alte tari europene si nu numai, Germania acorda familiilor care ingrijesc copii o alocatie de stat. Mai exact, o suma de bani care este distribuita parintilor sau tutorilor copiilor. Cand vine vorba despre acest beneficiu, lucrurile sunt putin mai complicate in Germania. Si asta pentru ca exista diverse forme de alocatie parentala, fiecare avand propriile specificatii. Ce este insa important este ca cetatenii romani care sunt angajati sau locuiesc legal in Germania au dreptul la aceasta alocatie parentala.
“Elterngeld” este alocatia parentala de baza, care poate fi primita timp de 12 luni si care este cuprinsa intre 300 si 1.800 de euro. Alocatia de baza poate fi primita de parinti doar in primele 14 luni de viata ale copilului. Pe langa aceasta perioada de 12 luni, exista posibilitatea acordarii alocatiei pentru doua luni suplimentare, cunoscute sub numele de "luni pentru partener”. Ambii parinti pot beneficia de aceste doua luni suplimentare de alocatie, insa doar daca, la doua luni de la nasterea copilului, unul dintre parinti are un venit mai mic decat inainte de nastere. De asemenea, ambii parinti pot solicita alocatia parentala si pot imparti lunile intre ei. Astfel, un parinte poate solicita intre 2 si 12 luni de alocatie parentala.
Mai departe, in Germania exista o alocatie parentala plus, numita “Elterngeldplus”. Este vorba despre o distribuire a alocatiei de baza pe o perioada mai lunga cu jumatate din cuantumul alocatiei. Practic, o luna de indemnizatie de baza este similara cu doua luni de indemnizatie plus. Astfel, alocatia plus este cuprinsa intre 150 si 900 de euro si poate fi primita pe o perioada de pana la 28 de luni de la nasterea copilului.
In cele din urma, in Germania mai exista si asa-numitul “Partnerschaftsbonus”. Este vorba despre un bonus pentru partener, care reprezinta patru luni suplimentare de alocatie parentala. Acest beneficiu este acordat doar parintilor care lucreaza intre 24 si 32 de ore pe saptamana ca angajati cu norma partiala dupa nasterea copilului.
Cuantumul alocatiei parentale este stabilit in functie de situatia personala de viata a fiecarui parinte in parte. Suma minima de 300 de euro (150 de euro in cazul alocatiei plus) este platita acelor parinti care nu au lucrat inainte de nasterea copilului. In cazul in care parintii aveau un loc de munca, alocatia parentala pe care o vor primi va reprezenta 65% din salariul net pe care il primeau inainte de nasterea copilului. Suma maxima pe care o vor primi parintii drept alocatie parentala este insa de 1.800 de euro.
De aceasta alocatie parentala poate beneficia orice mama si tata de copil, parinte adoptiv, parinte vitreg sau bunic. Pentru asta, persoana in cauza trebuie sa fie rezidenta sau sa aiba un permis de sedere in Germania. De asemenea, persoana trebuie sa ingrijeasca personal copilul si sa locuiasca in aceeasi gospodarie cu el. Totodata, cei care solicita alocatie parentala nu pot lucra mai mult de 32 de ore pe saptamana. Nu in ultimul rand, parintii impreuna nu trebuie sa fi avut un venit anual de peste 300.000 de euro in ultimul an fiscal inainte de nasterea copilului. Citeste mai multe despre alocatia de 1.800 de euro pentru copii in Germania, aici.
Te-ar putea interesa si: 7 idei geniale de cadouri de Craciun intr-un buget mic
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Aurul sparge toate recordurile! Pretul atinge un nou maxim istoric dupa atacurile lui Trump asupra bursei americane
Granturi de cate 50.000-300.000 EUR pentru microintreprinderi romanesti! Vezi aici cum poti obtine finantarea
Leadership cu impact: de ce liderii viitorului sunt orientati catre comunitate si dezvoltare durabila
De ce sa alegi becuri auto H1 pentru o vizibilitate perfecta pe orice drum
Partenerii nostri
Munca in folosul comunitatii, prestata de catre un salariat. Cum va fi figura in pontaj?
Procedura de inregistrare in REGES-ONLINE - explicatiile specialistilor, referitor la CM
Digitalizarea in HoReCa: de la hartii la softuri inteligente
Concedii neefectuate: Calcul indemnizatie, inregistrare contabila si tratament fiscal
Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025
Organizarea eficienta a documentelor in mediul juridic modern
Legea 334/2006 - Finantarea Campaniilor Electorale [Actualizata 2025]
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Te-ar putea interesa si