Ajutoarele umanitare nu pot tine pasul cu evolutia foametei si a saraciei extreme. Iar situatia se inrautateste de la an la an
Organizatia Natiunilor Unite a facut publice rezultatele unui studiu - "Global Humanitarian Overview" - referitor la necesarul de ajutoare umanitare pentru anul 2020. Conform acestui document, in acest an, 168 de milioane de persoane din intreaga lume vor avea nevoie de asistenta pentru a-si putea asigura nevoile de baza. Suma necesara pentru ajutorul umanitar in 2020 este de 29 de miliarde de dolari.
Mark Lowcock, secretarul general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, a declarat ca cei 168 de milioane de oameni care vor avea nevoie de ajutor umanitar in anul in curs reprezinta o cifra record pentru perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Dintre cei 168 de milioane de oameni aflati in dificultate, studiul ONU a identificat 109 milioane de persoane aflate in cea mai mare nevoie si a caror supravietuire depinde integral de primirea de ajutoare din partea comunitatii si a organizatiilor internationale.
Tarile cu cele mai mari probleme in domeniul umanitar sunt, in ordine, Yemenul, Siria, Republica Democrata Congo, Somalia, Sudanul de Sud si Sudanul.
Pentru a avea dimensiunea reala a problemelor umanitare cu care se confrunta omenirea la ora de fata, trebuie spus ca, in anul 2020, 1 din 45 de persoane din populatia lumii va avea stringenta nevoie de ajutor pentru a-si asigura mijloacele minime de subzistenta si accesul la un pachet minimal de ingrijire a sanatatii.
ONU atrage atentia ca schimbarile climatice si proliferarea conflictelor si a razboaielor pot duce, pe parcursul anului curent, la inrautatirea situatiei previzionate in "Global Humanitarian Overview".
Daca tendintele actuale se vor pastra, ONU estimeaza ca, la nivelul anului 2022, numarul persoanelor vulnerabile si care vor avea nevoie de ajutor umanitar va ajunge la 200 de milioane.
Referitor la anul 2019, studiul ONU arata ca, la inceputul anului trecut, 821 de milioane de oameni din intreaga lume sufereau de subnutritie, iar pe tot parcursul anului trecut peste 71 de milioane de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele din pricina razboaielor si a conflictelor.
Yemenul este tara cu populatia cea mai vulnerabila - 24 de milioane de oameni din acesta tara au nevoie de ajutor umanitar pentru a supravietui, ceea ce reprezinta cca 80% din populatia totala a tarii.
Anul 2019 a fost al patrulea an consecutiv cand numarul persoanelor care sufera de malnutritie a crescut: de la 811 milioane de persoane in 2017, la 821 de milioane de persoane la inceputul anului trecut, iar numarul femeilor care sufera de foame in lume a fost cu 10% mai mare decat cel al barbatilor.
In pofida eforturilor organizatiilor internationale, situatia saraciei si foametei la nivel global se inrautateste constant, iar sumele necesare ajutoarelor umanitare au crescut, de la cca 10 miliarde de dolari in 2009 (din care s-au strans, efectiv, cca 8 miliarde) la aproape 30 de miliarde de dolari in 2020 (din care s-au strans, efectiv, pana la aceasta data, cca 16 miliarde).
Sursa foto: maxpixels.net