Ai scoala, doar daca parintii au bani. Costurile pentru noul an scolar au explodat
educatienoul an scolarcheltuieliparinti
Nu mai e la indemana oriui sa-si trimita copilul la scoala, "ca la carte", in 2023. Cerintele sunt tot mai numeroase, iar preturile din ce in ce mai inaccesibile buzunarelor tot mai stramtorate ale romanilor.
Conform unui studiu proaspat realizat de Veranda Mall, anul scolar aduce emotii pentru cei mici, dar si batai de cap pentru parinti, care vad acum parca mai bine ca niciodata faptul ca banii nu mai au deloc valoare.
Parintii cresc bugetul cheltuit cu inceperea noului an scolar
Peste jumatate dintre participantii la studiu spun ca vor aloca o suma mai mare decat anul trecut: 1 din 4 parinti estimeaza ca va cheltui peste 550 de lei. Si multi sunt mai dispusi ca niciodata sa investeasca in calitate si confort pentru copiii lor.
2 din 3 parinti aloca buget mai mare, pe masura scumpirilor
Comparativ cu anul trecut, doua treimi dintre parinti se asteapta ca cheltuielile de inceput de an scolar sa fie mai mari anul acesta, in timp ce doar 14% au un buget mai mic, iar restul incearca sa nu depaseasca suma de anul trecut.
Intrebati de ce au tinut cont in calcularea bugetului de anul acesta, aproape toti participantii au indicat preturile crescute (93%), ca motiv pentru nevoia de a pune mai multi bani deoparte pentru cumparaturile scolare.
Cei mai multi se asteapta sa scoata din buzunar peste valoarea medie de 250 de lei a unui ghiozdan complet echipat, iar 25% au alocat chiar peste suma de 550 de lei pentru necesitatile de inceput de an scolar.
Traditia cumparaturilor in magazine continua
Parintii prefera in continuare experienta traditionala de shopping, cu 84.4% optand pentru cumparaturi in magazin.
„Credem ca pentru majoritatea parintilor alegerea de a face cumparaturi in magazine pentru rechizitele de scoala nu este doar o preferinta, ci si o traditie. Multi dintre noi isi amintesc cu drag de acele zile la finalul verii cand alaturi de parintii nostri alegeam cu atentie fiecare stilou si caiet. Nu era doar o simpla excursie la magazin, ci un ritual parinte-copil care ne marca inceputul unui nou capitol.
La Veranda Mall am vrut sa recream aceasta magie si sa oferim o experienta similara pentru noile generatii. Nu este doar o oportunitate de a petrece timp de calitate cu copiii, ci si de a-i implica activ in pregatirile pentru noul an scolar si de a le creste entuziasmul fata de intoarcerea la scoala.” - Andreea Mustata, Veranda Mall.
Cosul de cumparaturi de inceput de an scolar este mai mare anul acesta
Peste jumatate dintre parinti considera ca lista de cumparaturi este mai lunga anul acesta, iar doar 17% nu au un ghiozdan pe lista, urmand sa il foloseasca pe cel de anul trecut. Ca intotdeauna, nelipsite de pe lista sunt rechizitele (95%), urmate de haine si incaltaminte (93%).
„In primii ani de scoala ghiozdanul este mai mult carat de parinti decat de copiii, asa ca poate nu e nevoie sa fie schimbat anual. Dar pe masura ce copilul creste si incepe sa-si poarte singur rechizitele, investitia intr-un ghiozdan ergonomic devine foarte importanta. Bretele late si centura pentru zona soldurilor au facut o diferenta uriasa in confortul copilului meu. La fel de important este si instrumentul de scris; un copil petrece cateva ore pe zi cu un stilou in mana, deci merita sa investesti in instrumente de scris de la bun inceput. O experienta confortabila ii motiveaza sa invete si sa se concentreze mai bine" - Bogdan Ciobanu, tata a doi baieti.
Produsele electronice nu sunt foarte cautate anul acesta, ele aparand doar pe 15% dintre listele de cumparaturi pentru inceputul anului scolar.
Un sfert dintre parinti nu iau in calcul reducerea bugetului pentru haine si incaltaminte
Intrebati ce ii influenteaza in alegerea produselor de scoala pentru copiii lor, parintii indica pretul ca fiind cel mai important, urmat de calitate si de preferintele copilului. Pe ultimul loc este brandul produselor, acesta fiind considerat neesential.
Acest fapt este explicat de venitul disponibil mai mic in contextul in care si cheltuielile gospodariei au crescut anul acesta. Ca urmare, o treime dintre parinti vor incerca sa fie chibzuiti la toate costurile de inceput de an scolar.
Insa exista si aceia care afirma ca nu vor face economie la nimic (14%), iar aproape un sfert spun ca pun confortul copilului in prim plan si nu vor incerca sa reduca cheltuielile la haine si incaltaminte.
„Una dintre constantele pe care le avem ca parinti este dorinta de a oferi copiilor nostri ce este mai bun. Da, preturile au crescut si bugetul este aproximativ acelasi ca anul trecut, dar cand vine vorba de confortul si increderea copiilor, nu pot pune problema compromisurilor. Hainele si incaltamintea de calitate sunt o investitie in bunastarea lor fizica si de a le arata ca merita sa inceapa noul an scolar cu dreptul. Brandul nu conteaza, dar calitatea si confortul nu sunt negociabile" - Bogdan Ciobanu, tata a doi baieti.
Parintii incep mai din vreme sa caute oferte la lucruri pentru scoala
La intrebarea despre modurile in care vor incerca sa economiseasca, parintii sunt proactivi in ceea ce privesc cumparaturile: peste jumatate dintre ei aleg sa inceapa cumparaturile devreme, sa caute oferte si sa compare preturile de la mai multe magazine.
Desi vor sa economiseasca, parintii romanii nu sunt dispusi sa cumpere second hand obiecte pentru noul an scolar, cu doar 5% dintre respondenti indicand aceasta modalitate de reducere a costurilor. Aceasta atitudine este in opozitie cu trendul observat la nivel global ce promoveaza atat reutilizarea si reconditionarea, cat si cumparaturile second hand pentru a scadea cheltuielile.
Constiente de presiunile bugetare, magazinele din Veranda Mall au inceput sa ofere promotii speciale inca din luna august pentru a ajuta parintii sa se pregateasca eficient pentru noul an scolar. Mai multe detalii pe site-ul
verandamall.ro.
Foto: freepik.com