7 milioane de pensionari -pilonul II de pensii - vor avea pensiile serios diminuate de gandirea guvernului
pilonul ii de pensiicfa romaniadiminuarea pensieiguvernromaniauniunea europeana
CFA Romania -170 experti financiari certificati international- arata consecintele diminuarii contributiei la fondul privat de pensii , de la 5,1 % la 3,75 %
Traim intr-o societate a riscului. Pana si norii radioactivi sunt ascunsi de taceri sau minciuni . Ne trezim ca murim prematur (moartea prematura este moartea inainte de 65 ani). Problema in Romania este ca ne paste , cum au patit 1,5 milioane de irlandezii din cauza neieftinirii pretului cartofului, disparitia prin inanitie . Cum altfel poate fi calificata hotararea guvernului de a reduce contributia la fondul privat de pensii de la 5,1% la 3,75 %?.
Explicatiile guvernantilor trebuiesc eliminate. Ca si in cazul modificarilor Codului fiscal ni se servesc la desert “minciunele”.
Putem tine cont insa de parerea specialistilor, mai ales cand acestia sunt evaluati si alesi de foruri profesioniste din afara Romaniei.
Iata de exemplu ce aflam despre reducerea contributiei la pensiile private de la CFA Romania – articolul “CFA Romania: Reducerea contributiei la pensiile administrate privat va scadea semnificativ veniturile viitorilor pensionari”, Roxana Rosu, 13.11.2017, Ziarul Financiar.
CFA Romania este asociatia analistilor financiari certificati international. Cuprinde 170 experti din industria financiara romaneasca . CFA Romania este administrata de CFA Institute din SUA. In lume sunt aproximativ 100.000 spacialisti CFA.
In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, sa-i lasam pe experti sa vorbeasca.
-“Diminuarea contributiei obligatorii la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1% la 3,75% incepand cu 2018 va duce la scaderea semnificativa a veniturilor viitorilor pensionari, care pierd nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie”.
-”Prin aceasta decizie a Guvernului Romaniei viitorii pensionari sunt expusi din ce in ce mai mult la vointa politica privind modul de calcul si valoarea punctului de pensie in viitor si au un cuvant din ce in ce mai mic de spus in ceea ce priveste bunastarea lor pe termen lung, un fenomen ingrijorator”,
-“Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente.”
-”In schimb, fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II au avut rezultate foarte bune de la lansare si pana in prezent (2008 – 2017), randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune”.
-“Diferenta dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie este diferenta dintre a trai pe credit si a economisi si investi pe termen lung pentru a crea venituri suplimentare”.
- “Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au sisteme robuste de pensii private, cu contributii de cel putin 5% din salarii. Astfel, cu beneficiul de a reduce marginal deficitul bugetului asigurarilor sociale, in prezent de peste 3% din Produsul Intern Brut, este afectat dreptul a milioane de romani de a beneficia in viitor de o completare a venitului din pensia publica si de a trai decent in perioada de pensie”.
- “Organizatia CFA Romania doreste de asemenea sa precizeze ca activele fondurilor de pensii Pilon II sunt aproape 90% investite in Romania, in titluri de stat si piata de capital, deci, fondurile private sunt un major investitor strategic, cel mai mare de pe piata de capital.”
Toate aceste constatari intereseaza cam 7 milioane de romani. O “bagatela” pentru guvernanti.
In sfarsit, daca Tudose impinge varsta de pensionare spre 70 de ani, cum i-a trecut deja prin cap, s-ar putea ca aceasta problema sa se rezolve, de fapt, natural !