7 intrebari despre coronavirus, la care comunitatea stiintifica inca nu a gasit un raspuns
coronavirussars cov 2epidemiepandemiecovid 19
Desi zilnic suntem "invadati" de un volum mare de informatii, cu privire la noul coronavirus care se face raspunzator de actuala pandemie, comunitatea stiintifica inca nu a gasit raspunsul la cele mai importante intrebari.
1. Cand vom avea un vaccin impotriva Sars-Cov-2?
Vaccinul este esential pentru stoparea pandemiei si pentru prevenirea altor imbolaniviri. Desi se fac teste in intreaga lume, adevarul este ca descoperirea, testarea, iar mai apoi punerea pe piata a unui vaccin la care sa aiba acces intreaga lume nu se poate realiza peste noapte. E nevoie de timp, de luni, sau chiar de ani ca acest lucru sa poata fi realizat.
Mai mult decat atat, omenirea traieste cu virusuri si coronavirusuri de zeci de ani, impotriva carora comunitatea stiintifica nu a gasit inca un vaccin.
2. Cand vom avea un tratament?
Tratamentul este foarte important pentru vindecarea pacientilor. In acest moment, pacinetii sunt tratati simptomatic. La fel ca in cazul vaccinului, descoperirea unui tratament are nevoie de timp.
3. Care este impactul factorilor de mediu asupra noului tip de coronavirus?
Comunitatea stiintifica are opinii diverse asupra acestei teme. Exista studii care spun ca anumiti factori de mediu ar influenta acest coronavirus. Oamenii de stiinta inca nu au ajuns la un numitor comun. Spre exemplu,
se vehiculeaza faptul ca la temperaturi inalte, spre exemplu la 37 grade Celsius, coronavirusul moare. Dar este doar o teorie, neconfirmata oficial la nivel global, fiind vorba despre un studiu efectuat in China si care nu are in spate suficiente teste si analize in timp. Coronavirusul poate fi influentat de factori de mediu precum temperatura, umiditatea sau razele Soarelui, sau nu. Timpul ne va raspunde!
4. Cat dureaza imunitatea pacientilor vindecati?
La nivel global, numarul celor vindecati este mult mai mare decat al persoanelor decedate. In mod normal, dupa infectare, organismul ar trebui sa dezvolte anticorpi, care sa protejeze impotriva unei posibile reinfectari. Nici asupra acestei teme oamenii de stiinta nu au cazut de acord. Si aici se vehiculeaza, spre exemplu, ca imunitatea ar dura doi ani, din momentul vindecarii.
5. Exista mai multe tipuri de Sars-Cov-2?
O alta informatie vehiculata este aceea ca ar exista mai multe tulpini ale acestui coronavirus, unele mai agresive, altele mai putin agresive. Momentan, opinia oamenilor de stiinta nu este coerenta pe aceasta tema.
6. Poate suferi coronavirusul mutatii? Daca da, va deveni mai bland sau mai agresiv?
Si aceasta este o tema la care oamenii de stiinta inca studiaza. Unii cred ca, prin mutatii, acest nou tip de coronavirus va deveni mai mortal, in timp ce altii spun ca isi va pierde din putere.
Exista si o categorie a oamenilor de stiinta care crede ca nu va suferi, totusi, mutatii.
7. Cat va dura pandemia?
Aceasta intrebare isi gaseste, probabil, raspunsul, la intrebarile despre tratament si vaccin. Pandemia va fi invinsa in momentul in care vom avea instrumentele medicale necesare, cred unii specialisti. Altii considera ca, asa cum a venit, coronavirusul va si disparea, adica brusc, de parca nici nu ar fi existat.
Nu uitati: Informati-va din surse credibile si oficiale. Verificati informatiile inainte de a le da crezare si de a le transmite mai departe!
Citeste si:
Lectiile pandemiei. Ce am invatat in aceasta perioada?