7 evenimente majore din secolul XXI, pe care nimeni nu le-ar fi anticipat
Au trecut mai putin de 22 de ani din acest secol si deja am avut o multime de evenimente nu majore, ci de-a dreptul uriase, care au modelat lumea intr-un mod incredibil. Le trecem mai jos in revista pe cateva dintre ele, alese dupa un criteriu inedit: improbabilitatea lor. Cine ar fi crezut in urma cu 22 de ani ca vom fi martori la asa ceva?
Topul celor mai improbabile evenimente ale secolului XXI (de pana acum):
1. Atacul terorist asupra SUA, din 11 septembrie 2001
2. Marea criza economica inceputa in 2007
3. Alegerea lui Barack Obama ca presedinte SUA, in 2008
4. Criza refugiatilor in Europa, in 2015
5. Brexit, in 2016
6. Pandemia Covid-19, demarata in 2020
7. Invadarea Ucrainei de catre Rusia, in februarie 2022
Desigur, au mai fost o multime de alte evenimente cu un impact spectaculos pe plan social, economic sau politic: invazia Irakului (2003), aparitia Facebook (2004), lansarea primului iphone (2007), Primavara Araba (2010), eliminarea lui Osama bin Laden (2011), atentatele teroriste din Europa (2015), aparitia miscarii Black Lives Matter (2020), atacarea Capitoliului din Washington (2021) etc.
Dar cele 7 enumerate mai sus au, cum spuneam, o trasatura speciala: pana sa se produca, pareau extrem de improbabile.
Isi imagina cineva acum 22 de ani ca niste avioane civile vor lovi si vor pune la pamant Turnurile Gemene din New York? Ca SUA va avea un presedinte afro-american? Ca Marea Britanie va vota pentru iesirea din Uniunea Europeana? Ca intreaga omenire va fi data peste cap de un virus? Ca in Europa, in secolul XXI, vom avea un razboi?
Privim la aceste evenimente care au modelat si modeleaza in continuare istoria si nu putem sa tragem decat o concluzie:
viata e mereu surprinzatoare. Nimeni nu stie ce va fi peste 5 ani, la vara sau maine, iar predictiile corecte sunt doar niste accidente (chiar si Nouriel Roubini, economistul care a anticipat criza din 2008, a dat-o in bara cu toate previziunile sale ulterioare).
Dar totodata, daca lasam deoparte aceste evenimente inghesuite pe parcursul a doar 2 decenii si privim lucrurile pe o scara mai larga, nu putem sa nu observam si altceva, anume ca, exceptand scurte perioade de criza,
tendinta este ca lucrurile sa evolueze intr-o directie buna.
Da, omenirea evolueaza intr-o directie buna. “Cetateanul mediu” al planetei din 2022 are un alt confort fata de “cetateanul mediu” din 1970, ca sa nu mai vorbim de cel din 1900 sau din 1750, un confort ilustrat in primul rand de speranta sa de viata, dar si de “micile” facilitati zilnice pe care nici macar nu le mai constientizeaza: telefon mobil, Internet, transport rapid in orice colt al lumii, asistenta medicala sau acces la… apa potabila.
Ca urmare, sa incheiem articolul intr-o nota optimista si sa speram ca aceasta evolutie pozitiva se va pastra si ca lumea se va imbunatati mereu. Bineinteles, gratie eforturilor noastre.