5 din 10 romani isi doresc sa fie antreprenori sau freelanceri. PRO sau CONTRA
antreprenorafacerebusinessfreelancerstudiusondajejobs
5 din 10 romani isi doresc sa devina antreprenori sau sa lucreze intr-un regim freelancer. Conform unui sondaj efectuat de eJobs, 48% dintre respondenti sunt de parere e mai usor sa fii antreprenor sau freelancer, decat sa fii angajat si sa lucrezi pentru altcineva.
"Pentru 48% dintre romanii care au participat la cel mai recent survey derulat de eJobs Romania cariera ideala inseamna sa fie antreprenori sau freelanceri, in timp ce doar 36% sunt multumiti de statutul de angajat full-time. 6,2% dintre respondenti ar fi fericiti daca ar putea lucra doar part-time, in timp ce 9% nu au o perspectiva clara despre cum ar trebui sa arate cariera ideala. Asta in ciuda faptului ca aproape 60% dintre cei care au raspuns cred ca este mai greu sa fii antreprenor decat angajat", se arata in comunicatul transmis de platforma de recrutare online.
Totusi, a fi antreprenor sau a lucra in regim freelancer nu este atat de simplu, chiar daca suna feeric.
Cifrele in acest sens sunt doveditoare. Conform ultimelor analize de piata, 29% dintre romani au incercat sa isi deschida propriul business, insa a fost un demers sortit esecului. De asemenea, 25% dintre startup-uri nu rezista mai mult de un an pe piata.
Chiar daca este frumos sa visezi la o cariera de antreprenor sau la joburi ca freelancer, realitatea nu este nici pe departe atat de simpla pe cat pare. Pe langa faptul ca trebuie sa investesti in acea firma, daca vorbim despre antreprenoriat, trebuie sa te ocupi tu personal de tot.
Trebuie sa ai sub control tot ce implica afacerea pe care o desfasori si, daca ai angajati, sa stii sa ii coordonezi si pe ei.
De asemenea, daca iti doresti sa lucrezi in regim freelancer, trebuie sa oferi servicii de calitate, dar mai ales servicii cautate. Spre exemplu, daca esti scriitor, te poti baza pe cei care cauta persoane care sa scrie advertoriale, insa trebuie sa tii cont de faptul ca joburile in regim freelancer sunt adesea pe perioade limitate de timp, iar gasirea clientilor nu este niciodata o garantie. Veniturile pot varia si oscila semnificativ de la o luna la alta, cel putin pana iti intocmesti o baza de clienti seriosi si care au nevoie regulat de serviciile tale.
"Statutul de antreprenor pastreaza in continuare o aura de miraj pentru o parte din ce in ce mai mare dintre romani. Desi sunt constienti ca nu este neaparat usor, ba dimpotriva, viseaza ca, la un moment dat, sa-si deschida propria afacere sau sa lucreze ca freelanceri. Iar aceasta dorinta este generata, in principal, de o nevoie mai mare de libertate si autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participantii la acest studiu sunt, in prezent, antreprenori sau freelanceri", a spus Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
"Studiul arata ca romanii au inceput sa fie mult mai calibrati la ce inseamna, de fapt, sa ai o afacere. Da, ai mai multa libertate, dar aceasta libertate vine cu un pret si nu trebuie confundata cu mai mult timp liber. 53% dintre cei care au participat la studiu sunt constienti de faptul ca ar munci mai mult decat in calitate de angajat. Nici in privinta veniturilor nu sunt complet relaxati. Chiar daca, in principiu, de la un anumit punct de dezvoltare a afacerii castigurile ar trebui sa fie mai mari decat atunci cand lucrau in cadrul unei companii, riscul de a nu avea siguranta unui venit constant, luna de luna, ii sperie pe cei mai multi", a mai precizat Bogdan Badea.