O treime dintre romani traieste de pe o zi pe alta: cheltuielile lunare obligatorii sunt egale cu venitul incasat
economiifinanciar bancardatorii fiscaleratecrediteimrpumutifnfacturi
Peste o treime dintre romani, respectiv 37%, declara ca veniturile lunare sunt egale cu cheltuielile, ceea ce inseamna ca isi duc existenta de la o luna la alta, sperand ca nu se va intampla niciun eveniment neprevazut care sa necesite bani suplimentari, fiindca ar fi aproape imposibil sa ii faca fata, arata un studiu intocmit de Kruk Romania.
Studiul celor de la Kruk se bazeaza pe cercetarea efectuata de iSense Solutions, cu ocazia Zilei fara Datorii, initiativa aniversata pe 17 noiembrie.
Concluziile la care au ajuns analistii sunt dure si reflecta o Romanie care munceste doar pentru a-si achita ratele, facturile la utilitati si mancarea pentru o luna. 60% dintre romani au credite, iar 30% dintre acestia intentioneaza sa mai acceseze unul de anul viitor, dar accesarea unui nou imprumut vizeaza stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la "spirala datoriilor".
In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani, in timp ce 14% ar fi dispusi sa apeleze si la o institutie financiara non-bancara, daca banca le-ar refuza o eventuala solicitare de imprumut.
Aproape jumatate dintre romani nu au economii
A pune bani de-o parte este o practica ce se poate dovedi foarte utila, atunci cand intampinam diverse probleme care necesita bani rapid sau pentru a avea o siguranta financiara pe termen lung. Totusi, in conditiile in care veniturile lunare ale unei familii abia acopera cheltuielile obligatorii din gospodarie, economisirea banilor devine doar un vis frumos si atat.
45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care unii romanii reusesc totusi sa faca economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata. Foarte putini romani isi permit sa puna bani de-o parte pentru vacante, o masina noua sau diverse alte cheltuieli de acest fel.
Din fericire, romanii nu neglijeaza importanta educatiei financiare, (58%) dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite pentru a invata cum sa-si administreze bugetul lunar.
Sondajul s-a desfasurat online, iar la el au participat 900 de persoane, din mediul urban si rural, dintre care 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.