10 semne care arata ca ne-am putea confrunta cu un Al Treilea Razboi Mondial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 semne care arata ca ne-am putea confrunta cu un Al Treilea Razboi Mondial 10 semne care arata ca ne-am putea confrunta cu un Al Treilea Razboi Mondial
de Manager.ro la 07 Mar. 2014
Urmareste-ne pe Google News
razboial treilea razboi mondialteoria conspiratieichinasuarusia

Cand confuzia si dezinformarea isi unesc destinele in intuneric, paranoia se naste la orizont. Teama de razboi, violenta, opresiune se instaureaza in mintile tuturor si scenariile din mintile noastre sunt apocaliptice. Teoriile conspiratiei nu inceteaza sa apara. Al Treilea Razboi Mondial sta in varful de penita al unor inalti demnitari ai lumii, intr-un apel telefonic sau pur si simplu depinde de apasarea unui buton rosu, situat intr-un buncar.

O invazie (ne)asteptata
 
ListVerse scrie despre "invazia neasteptata" a soldatilor rusi in Crimeea, din 27 februarie 2014. 6.000 de soldati sunt deja acolo si operatiunile continua. 
 
Aceasta este insa o invazie asteptata si nu este prima ocazie in care Rusia incearca sa "anexeze" Ucraina. Incepand cu 1783, Ucraina si Rusia (Uniunea Sovietica) au considerat Crimeea un cartof incins, lasand nationalismul impartit sa coexiste pe mica peninsula.
 
Sosirea trupelor ruse nu reprezinta o surpriza. Presedintele Ucrainei a devenit un fugar (s-a zvonit chiar ca ar fi decedat), un cetatean rus a devenit primarul Sevastopolului si in urma unei adunari de urgenta a Parlamentului, Sergey Aksyonov a fost ales premier, "in bataia pustii". Aksyonov a declarat ca va urma ordinele presedintelui debarcat Ianukovici, care s-a refugiat in Rusia. 
 
Conflictul din Ucraina, in punctul de fierbere
 
Nationalistii din Ucraina spun ca invazia lui Vladimir Putin este un act de agresiune, chiar de razboi; rusii din Ucraina spun ca sunt salvati. Batalia se da intre doua personalitati care nu au fost niciodata "usa de biserica": Viktor Ianukovici si Iulia Timoshenko. 
 
Oamenii s-au rasculat pentru mostenirea spirituala? Ramane de vazut. La randul sau, Rusia crede ca va obtine mai multa sustinere din partea tarii pe care a invadat-o. "Nimeni nu ne intreaba nimic. Suntem marionete. Avem un tar si si un zeu - Putin", a declarat un ucrainean.
 
Rusia, "licentiata in agresiune"
 
Chiar daca ONU, NATO si SUA au intrat in alerta, invazia din Crimeea nu este un act de agresiune impotriva intregii lumi. Este o miscare prin care se incearca rusificarea unor parti din Ucraina de catre "tara-mama", atat din punct de vedere cultural, cat si politic. Obama a avertizat ca invazia va avea unele "costuri" si americanii nu vor renunta - cum sa renunte la jocul nuclear al ruletei rusesti?
 
America si ONU nu va arunca cu bombe in Rusia; Putin stie asta. El a spus ca declinul Uniunii Sovietice a fost "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului 20", o afirmatie cu ecou intr-un trecut intunecat.
 
Putin joaca in liga mare. In 2008, cand Putin era premier, Rusia si Georgia s-au implicat intr-un conflict care a durat cinci zile; acesta a culminat cu momentul in care Rusia a bombardat capitala georgiana. Nimeni nu a ridicat un deget. La final, Rusia s-a retras si a considerat ca a pedepsit suficient Georgia. De fiecare data cand pune ceva la cale, Rusia este si mai asigurata ca avertismentele liderilor globali sunt doar cuvinte, goale si fara substanta. 
 
Situatia din Ucraina nu ar putea alimenta, in sine, Al Treilea Razboi Mondial, dar reprezinta hubul unei superputeri, care are voie sa faca tot ce isi doreste. 
 
Disputa asupra insulelor Senkaku
 
Rusia nu este singura tara care ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial. China vine din urma. A doua economie a lumii ameninta cu invazia insulelor Senkaku, situate in Marea Chinei de Est. Problema este ca atat China, cat si Japonia cred ca insulele le apartin si oricine ar avea proprietate asupra lor, ar urma sa exploateze caile de navigatie, apele pline de peste si eventualele campuri petroliere.
 
Al Treilea Razboi Chino-Japonez
 
China este cunoscuta pentru atitudinea sa ostila. In noiembrie 2013, China a anuntat reconfigurarea apararii aeriene din Marea Chinei de Est. Dincolo de Japonia, alte tari din regiune au spus ca au dreptul la spatiu aerian in zona, precum Taiwan si Coreea de Sud.
 
Amenintarea Chinei in contextul preluarii insulelor Senkaku vizeaza sa scoata Japonia din joc, cel putin la nivelul regional. Spre deosebire de primele doua razboaie chino-japoneze, conflictul ar implica si mai multe tari. Coreea de Sud si-a extins cu discretie spatiul aerian in decembrie 2013, "invadand" teritoriul acaparat de China. Avand in vedere ca Japonia si China se reinarmeaza si nu cedeaza, am putea asista la un conflict major.
 
America va proteja tarile din Pacificul de Sud
 
Un razboi devine "mondial" doar dupa implicarea SUA. Casa Alba a anuntat ca va sustine Japonia in fata oricaror agresiuni ale Chinei. 50% din fortele navale americane sunt detasate in Pacific si SUA va apara Filipine, daca China va pune presiuni in sud. 
 
Aliante bizare. Sau nu
 
Au vreo legatura problemele Chinei cu ale Rusiei? Chiar daca s-au situat la polurile opuse ale istoriei, Germania si Rusia au intrat in Al Doilea Razboi Mondial semnand un pact de neagresiune, care a avut un termen de "valabilitate" de doi ani, pana cand Hitler s-a gandit sa invadeze Uniunea Sovietica.
 
In decembrie 2013, China si Ucraina au semnat un pact de securitate nucleara. Conditiile: China nu va folosi armele nucleare impotriva Ucrainei, daca Ucraina va fi atacata vreodata de o "forta nucleara - sau "amenintata de o asemenea forta" - China a furnizat Ucrainei asemenea garantii.
 
De ce ar semna China un asemenea pact la 5.800 km distanta de propriul teritoriu? De ce s-ar tine chinezii de cuvant? Teoria conspiratiei spune ca Rusia doreste sa "orchestreze" un atac occidental asupra Ucrainei (sau o implicare militara), astfel incat China sa apere Ucraina si Putin sa-si imbunatateasca si mai mult relatia cu Beijingul. Tinand cont de acordul recent prin care Rusia va livra petrol in valoare de 270 miliarde dolari catre China si cele mai multe conducte rusesti trec prin Ucraina, chinezii doresc sa-si apere interesele. 
 
Iranul, tot mai agitat
 
In ianuarie 2014, Iranul a detasat o flota de nave care sa se indrepte spre apele americane. Senatul a decis ca in situatia in care nu se intrevede vreo actiune militara, desfasurarea nucleara a Iranului sa isi continue "mersul firesc". In 12 februarie 2014, seful militar al Iranului a precizat ca navele sale vor circula "cot la cot" cu cele americane. 
 
"Navele de razboi" ale Iranului sunt insa niste fregate ruginite si dincolo de amenintari, Iranul nu a concretizat nimic. Iranul ar putea beneficia de o "armata" de 13,6 milioane locuitori; din pacate, nu i-ar folosi la nimic, deoarece Al Treilea Razboi Mondial s-ar desfasura, cu siguranta, la nivel aerian si pe baza celor mai noi tehnologii, ci nicidecum pe un razboi in toata regula. Un lucru este insa sigur: Iranul este tot mai agitat.
 
Coreea de Nord, o bomba cu ceas
 
Coreea de Nord lanseaza rachete catre Coreea de Sud fara vreun motiv intemeiat. Acestea au o autonomie de doar 500 km si nu pot ajunge in Japonia... China... Nici macar in Coreea de Sud sau Rusia. Cel mai ingrijorator fapt este ca "fiul Kim" isi construieste un intreg arsenal nuclear. Este putin probabil sa-l dezvolte pana la un nivel "functional", dar nu putem ignora haosul generat in jurul acestui demers.
 
Recesiunea globala
 
Primul si Al Doilea Razboi Mondial au fost foarte diferite unul de celalalt, dar au prezentat si asemanari care nu pot fi trecute cu vederea. Inainte de fiecare conflict mondial, recesiunea economica afectase deja cateva tari implicate. WW2 a scos economiile lumii din recesiune, in timp ce Primul Razboi Mondial a ajutat la revenirea Americii, dupa doi ani de recesiune, care au diminuat schimburile comerciale cu 20%. 
 
In 1933, Japonia a apelat la deprecierea monedei sale, care a generat cresterea exporturilor si a economiei. Japonezii au investit bani in productia de arme si munitie, avand astfel un avantaj militar. Germania, pe de alta parte, era falimentara si Hitler a scos-o din criza, fapt ce a determinat atragerea unui public favorabil.
 
Iranul si Rusia incearca sa-si eficientizeze economiile. Cheltuielile interne masive ale Germaniei din anii '30 au determinat ca tara lui Hitler sa-si revina mai repede din recesiune, fata de America si restul Europei. 
 
Guvernul SUA are o datorie de 17 trilioane dolari, iar China detine 1,19 trilioane dolari din ea. Recent, China a depasit Japonia, devenind a doua cea mai mare economie a lumii si ar putea trece si de SUA, in urmatorii opt ani. Riscul tine de o posibila decizie a Chinei de a renunta la detinerea datoriei SUA. China ar incasa o pierdere financiara, dar lovitura mai grea ar fi asupra economiei americane - si mondiale, deoarece dolarul american ramane "rasfatatul" rezervelor guvernamentale din cele mai multe tari. 
 
Nu va temeti, insa... Tot ce ati citit reprezinta doar niste teorii ale conspiratiei. 

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x