1 Mai in Romania comunista: Ceausescu scotea oamenii la parade, astazi iesim la mici si bere, live pe Tiktok
1 mai muncitoresc
In perioada regimului comunist din Romania, Ziua Muncii de 1 Mai era una dintre cele mai importante sarbatori, marcand munca si realizarile proletariatului. Aceasta zi a fost sarbatorita cu mare fast si manifestari publice in intreaga tara, sub indrumarea Partidului Comunist Roman. Astazi, romanii sarbatoresc 1 mai (putin) muncitoresc, intr-o tara in care cultura pentru munca nu ne mai este insuflata si unde exemplele de "succes" sunt tocmai din zona celor ce invart banii cu lopata, dar nu acorda Subiectul cu Predicatul. Cand valorile sunt inversate, cand apreciem si promovam intens persoane de o calitate morala si intelectuala indoilenica, e normal sa vedem cum oamenii simpli cauta tot mai intens solutii ca sa faca bani stand, preferabil pe Tiktok.
La nivel national, ziua a fost marcata de ample parade si demonstratii de masa, in care muncitorii, studentii si membrii organizatiilor sindicale defilau prin orase si sate, aducand omagiu muncii si liderilor comunisti. Aceste parade erau insotite de discursuri, dansuri folclorice si spectacole artistice, menite sa exalte spiritul de solidaritate si angajamentul fata de idealurile comuniste.
In plus fata de manifestatiile publice, 1 Mai era si o zi de odihna si recreere pentru multi cetateni. Oamenii se adunau in parcuri, gradini publice sau pe malurile raurilor, unde se organizau picnicuri, concerte si alte activitati recreative. Era o ocazie pentru familii si prieteni sa se bucure de timpul liber si sa celebreze impreuna spiritul de comunitate.
Totusi, dincolo de aspectele festivitatilor, Ziua Muncii de 1 Mai in Romania comunista avea si un aspect politic puternic. Regimul folosea aceasta sarbatoare pentru a-si sublinia propria putere si legitimitate, prezentandu-se ca un campion al muncii si egalitatii sociale. In acelasi timp, autoritatile comuniste suprimau orice forma de disidenta sau critica in timpul manifestatiilor, folosind forta si intimidarea pentru a mentine controlul.
Astazi, ziua de 1 mai e serbata mai ales prin petreceri campenesti, cu hore, mici si bere. Problema este ca se justifica tot mai putin sa sarbatorim 1 mai muncitoresc, intr-o societate in care munca cinstita nici nu este rasplatita pe masura, nici nu mai reprezinta un obiectiv sau o preocupare in general. Oamenii cauta modalitati de a trai fara sa produca plusvaloare si fara sa depuna vreun efort, fizic sau intelectual - acolo unde e posibil. E in floare fenomenul TikTok si al renuntarii la orice forma de decenta pentru niste donatii. Oamenii acestia par sa-si fi pierdut simtul penibilului pentru cativa bani castigati facand fel si fel de gesturi in fata telefonului mobil.
Foto: freepik.com