In continuare, spun cei de la World Vision, rata saraciei si a inegalitatii sociale este foarte accentuata in Romania, in ciuda faptului ca tara noastra a avut cel mai puternic avans al cresterii economice din Uniune Europeana.
Saracia care prinde tot mai multe radacini in Romania are la baza multi factori determinanti, de la lipsa masurilor pentru categoriile defavorizate, astfel incat acestea sa evolueze, nu sa se rezume la un ajutor de la stat, la abandonul scolar. Fundatia atrage atentia ca tot mai multi tineri ies timpuriu de pe bancile scolii si ajung sa fie niste victime ale societatii, care vor trai in deriva, la mila autoritatilor.
Rata persoanelor (cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani) care au parasit timpuriu sistemul de invatamant si de formare profesionala este de 16, 4% in 2019, fiind una dintre cele mai ridicate din UE, potrivit fundatiei.
Mai mult decat atat, in zonele rurale, rata abandonului scolar este de 27,1%, iar in randul populatiei rome de 77%, iar 38,7% dintre copiii cu varsta de pana la 15 ani sunt analfabeti functional.
"Zona rurala si copiii se numara in continuare printre grupurile defavorizate, deoarece unul din doi copii romani se confrunta cu riscul de saracie. Romania are cea mai mare pondere din UE a copiilor care traiesc in saracie”, se arata in comunicat.
Citeste si:
Sute de mii de romani amana vizita la medic, din lipsa de bani
3,3% din populatia Romaniei este de etnie roma, iar acesti oameni sunt cei mai expusi risucrilor de saracie si excluziune sociala, arata Fundatia.
"Conditiile lor de viata sunt semnificativ mai nefavorabile decat media nationala, fiind caracterizate prin amplasamente informale, neigienice si neregulate. 78% dintre romi sunt expusi riscului de saracie (comparativ cu 35% pentru populatia non-roma ); peste 60% dintre romi au mers la culcare flamanzi cel putin o data pe luna (comparativ cu mai putin de 20% pentru populatia non-roma); 84% dintre gospodariile rome nu au apa, canalizare sau energie electrica (52% pentru populatia non-roma. Lipsa documentelor de identificare si/sau a actelor de proprietate ii impiedica pe o parte dintre cetatenii romi sa acceseze servicii publice si sa isi revendice drepturile. Sustenabilitatea programelor de stimulare a incluziunii si de crestere a standardelor de viata este dificila, deoarece proiectele existente sunt fragmentate si se bazeaza in mare masura pe finantare externa”, explica cei de la Fundatia World Vision Romania.
Pentru a diminua riscurile la care sunt expusi cetatenii, Strategia Nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei, documentul care transpune Agenda 2030, trebuie sa contina politici serioase, durabile, eficiente si aplicabile.
"Parteneriatul stat-societate civila-mediul privat este esential pentru implementarea Agendei. Pentru ca obiectivele de dezvoltare durabila sa fie atinse, un prim pas extrem de important este ca acestea sa fie din ce in ce mai vizibile si popularizate, astfel incat atat fiecare cetatean in parte, cat si mediul privat, societatea civila si, cel mai important, autoritatile sa si le asume si sa le implementeze”, se mai arata in comunicat.
Citeste si:
Cursuri GRATUITE de CONDUCERE DEFENSIVA pentru toti soferii romani