Trebuia sa fie executat?
milton mathiscondamnare la moartepedeapsa capitalasuadependentadroguri
Milton Mathis, un criminal condamnat, deci gasit vinovat pentru faptele sale, a fost executat in Texas, Statele Unite, in ciuda dovezilor clare de retard mintal. Se pune intrebarea daca in acest caz se mai justifica pedeapsa capitala aplicata de comunitate. La ce bun, daca el oricum nu putea percepe nici gravitatea omorurilor facute de el, nici pe cea a pierderii propriei vieti?!
Barbatul, condamnat pentru uciderea a doua persoane si pentru ranirea grava a unei a treia, a fost executat joi seara. Milton Mathis, in varsta de 32 de ani, a fost condamnat la moarte in 1999, cu trei inainte ca, in Statele Unite, Curtea Suprema sa decida ca executarea persoanelor cu retard mintal incalca Constitutia.
Testele de inteligenta care i-au fost facute lui Mathis au aratat ca IQ-ul sau este unde in jur de 60. Asta prin 2000. In 2005, un tribunal din Texas a respins cererea avocatului sau de a i se recunoaste dizabilitatea, fiind de acord cu afirmatia procurorilor ca Mathis are o inteligenta sociala care indica o inteligenta aproape de normal. A fost executat prin injectie letala si a murit la ora locala 6:53 p.m.
Ultima sa declaratie: "Sistemul m-a dezamagit". Nu cred ca au fost exact cuvintele sale, probabil asculta orbeste ce-i spunea avocatul. Intreg cazul pare a fi construit de aparare pentru a apara un principiu, mai mult decat o persoana.
Luati individual, daca ne uitam la fiecare caz in parte, criminalii pot naste compasiune. Numai daca ne intoarcem la tabloul mai amplu, al crimelor oribile facute de dependentii de droguri (Mathis se droga de mic copil) compasiunea incepe sa se disipeze. Daca ne gandim ca singura lor ratiune de a trai sunt drogurile si ca securitatea personala a victimelor, a noastra nu are nicio relevanta pentru ei, ca suntem doar obstacole intre ei si droguri, devenim si noi agresivi, vrem sange, ii vrem pe ei morti, si nu pe noi.
Pedeapsa cu moartea este legiferata pentru a garanta violent ca sociopatul nu-si va mai repeta gestul. Si isi sustine legitimitatea, cel putin in cazul Mathis, prin faptul demonstrat ca toti criminalii inraiti, mai ales drogatii invederati, nu pot fi reabilitati. Violenta este singura lor logica pentru a obtine rezultatul dorit.
Sunt impotriva pedepsei cu moartea, dar inteleg emotiile celor care se simt rasplatiti de ea, dupa ce le-a pierit in chinuri cineva drag. O societate care pedepseste astfel mi se pare insa una mioapa: priveste doar inainte. Exista oare suficiente informatii care sa justifice anihilarea unei vieti?
Nu exista raspunsuri simple si usoare.