O dinioara, doua diniori
adolescentibacbacalaureat 2011presao dinioara
Fara indoiala, cel mai trist eveniment al saptamanii a fost rata mare de insucces al adolescentilor care au mai primit o sansa sa treaca Bac-ul. S-a urlat in difuzoare ca multi au "chiulit". De fapt, exprimarea este incorecta: nu s-au prezentat. Se subintelege sarcasmul comentatorilor si ne plangem la unison de mila cand ne gandim ca ei ne vor plati pensia.
De unde atitudinea asta superioara? Cu ce sunt mai buni redactorii de stiri de nefericitii generatiei asteia pierdute? Nu caracterizam prima categorie, sa nu ne dam singuri foc la valiza, dar putem sa ne aruncam un ochi spre cealalta. Date avem destule, din nefericire insa, din sursa unica, din presa, care tinde sa creioneze in tuse groase un personaj colectiv malefic.
Ce vedem asadar? Adolescenti veniti la examen imbracati ca de plaja, cu slapi si pantaloni scurti, eventual cu bere la purtator. Daca nu sunt scurti, pantalonii sunt mulati, unde mai punem ca paleta coloristica nu iese din stridentele nuante de roz sau turcoaz. Infiorator! Faceti-va cruce, oameni buni! Mai ales ca tinerii rad zgomotos si par nepasatori in fata esecului care va fi trambitat odata cu rezultatele.
De ce sunt aratati cu degetul? Sunt ei oare singurii vinovati de umbra ce li s-a pus pe judecata si, uneori, pe bunul simt? Unde e rolul parintilor si al formatorilor? Da, stiu, profesorii nu sunt motivati, dar sa iasa pe banda rulanta din scoala copii care se intreaba ce dracu’ e aia DINIOARA, e revoltator. Specific faptul ca, la proba de limba romana, prima cerinta a fost sa se numeasca cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor odinioara si alarmat. Reactia la cerinta a fost una logica: facem pluralul (doua diniori), vedem ca e la genul feminin si apoi ridicam filosofeste din umeri, ca ne-am impotmolit.
Nu exista concluzii. Adolescentii fac misto ("Da, mergem la Giurgiu, luam bacul si trecem la bulgari."), iar jurnalistii deontologesc: "Dupa inca vreo jumatate de ora de parada modei, glume proaste si dovezi ale lipsei generale de cultura generala, elevii pleaca spre casa. Cei mai multi urca la volanul unor masini straine la mana a doua. Iar ceilalti nu o iau pe jos, ci se urca pe bancheta din spate."