Motive pentru a-ti schimba locul de munca
loc de muncaschimbarea locului de muncamanagercompaniecolegiprieteni
Esti din ce in ce mai nemultumit de slujba ta? Poate e timpul sa-ti cauti alta. Sau sa rezolvi umbrele care apasa greu pe ceea ce credeai ca se va transforma in cariera ta. Fara a pleca, fara a renunta, unele probleme se pot rezolva.
Ca sa fii sigur ca nu ai ce regreta, uita-te pe lista de mai jos. Am enumerat situatii insurmontabile care trebuie sa te faca sa te gandesti la propriul interes. Slujba iti consuma prea multe ore ale prea multor zile din viata ta, pentru a merita sa fii nefericit. In cazurile de mai jos, nu mai exista scuze ce pot fi invocate:
• Compania ta merge din ce in ce mai prost, pierde clienti si bani si se vorbeste pe la fumat ca s-ar putea inchide, din cauza falimentului ce va fi curand declarat.
• Relatia ta cu managerul tau este stricata dincolo de posibilitatea de remediere. Poate ca nu mai esti o persoana de incredere, ai lipsit prea mult de la lucru sau managerul te trateaza cu dispret.
• Ti s-a schimbat viata si slujba nu te mai reprezinat corespunzator. Te-ai casatorit cu un miliardar chinez, ai un copil, ai castigat la loto etc. Salariul actual nu te mai motiveaza. Trebuie sa mergi mai departe spre oportunitati care sa te multumeasca.
• Valoriile proprii le contrazic pe cele corporatiste. Poate compania a impartit locurile de parcare in mod egal, iar tu vrei ca acestea sa le fie oferite doar celor cu peste trei ani vechime. Compania face anual un sondaj de satisfactie a angajatilor, dar tu esti de parere ca acesta este o pierdere de timp. Compania ta este una ierarhizata, iar tu vrei sa ai influenta in toate aspectele legate de slujba ta. Indiferent unde apare incongruenta, conflictul intern pe care-l resimti vizavi de cultura corporatista iti va contura o atitudine negativa la locul de munca.
• Nu te distrezi si nu-ti mai face nicio placere sa vii la lucru. Indiferent de ce s-a schimbat, daca ti-e greu sa te dai dimineata jos din pat, a venit timpul schimbarii.
• Compania ta nu lucreaza corect din punct de vedere etic. Poate ca managerii ii mint pe clienti in legatura cu calitatea produselor sau cu ziua in care va avea loc livrarea. Ai aflat poate ca fura informatii de la competitie. Daca te simti revoltat, e timpul sa pleci.
• Te-ai purtat intr-un mod care poate fi considerat neadecvat pentru locul de munca. Ai lipsit nemotivat prea mult, ai lenevit la birou, ti-ai facut o reputatie de om care nu are ce cauta acolo. O astfel de reputatie, odata castigaa, e greu de schimbat, asa ca mai bine pleci.
• S-au rupt toate puntile de legatura cu colegii. Grupul din care faci parte nu se intelege cu restul colegilor, intr-o companie in care colaborarea este esentiala. Motivele nu mai conteaza: porneste de la capat si actioneaza in asa masura incat situatia sa nu se repete.
• Nivelul tau de stres la lucru este atat de mare, incat iti afecteaza buna stare fizica si/ sau psihica, dar si relatiile cu prietenii si familia. Evalueaza semnele epuizarii si, daca nu pot fi vindecate, mergi mai departe.
• Poate cel mai important motiv care sa te convinga sa intorci spatele slujbei actuale este acela ca nu esti motivat suficient, ai nevoie de mai multe responsabilitati si cauti oportunitati pe care compania nu ti le poate sau le-a oferit deja altora fata de care tu crezi ca esti mai bun. Ai trecut in revista toate optiunile curente si ai vazut ca ai sanse limitate de promovare. E timpul sa pleci.