Editorial Alina Negrutiu: Cum vor iesi Statele Unite din Libia, taras sau grapis?
statele unite ale americiibarack obamalibiamuammar gadhafi
Planul militar al Statelor Unite ale Americii este dupa chipul si asemanarea arhitectului sef, Barack Obama: nici prea-prea, nici foarte-foarte. Nu este extrem de amplu, dar nici restrans, nu e unilateral, dar nici foarte american. E moderat. Va reusi insa sa dea piept cu politica internationala? Vom vedea in urmatoarele saptamani (luni, ani?) de razboi.
Ce stim sigur acum e ca atacurile aeriene nu fac altceva decat sa-i intarate pe Gadhafi si pe acolitii sai numerosi (de unde oare ii aduna, cu ce i-o momi?!), sa le faca pofta de si mai mult sange de rebel. Nici acestia din urma nu se lasa mai prejos si, cum prind un suporter al guvernului, cum il executa.
Pana acum, Obama pare sa fi enervat pe toata lumea. Cei care si-au dorit de la bun inceput o interventie militara sunt frustrati ca Obama e prea precaut. Pentru cei care se tem ca implicarea SUA in lumea musulmana va avea final deschis, asa ca romanele bune, Obama a devenit un imprudent ce se arunca cu capul inainte.
Cel mai tare insa ii enerveaza pe cei care cred cu tarie in suprematia SUA si care ar fi vrut sa le vada in scaunul soferului. Americanilor li se pare un cosmar ca ei sa stea pe scaunul din dreapta si raraitii de francezi sa invarta de volan.
America nu a mai actionat, ca in toate cazurile de pana acum, de una singura. Administratia Obama a spus clar ca nu este entuziasmata de actiunile militare si ca le va sprijini doar daca i se cere acest lucru din partea opozitiei libiene si a Ligii Arabe, Europa fiind cea care trebuie sa se ocupe de partea mai grea a aplicarii strategiei pentru a atinge tinta, adica inlaturarea regimului lui Gadhafi. Mijloacele folosite pana acum au constat doar in atacuri aeriene, dar dictatorul nu a oprit focul la sol si rebelii n-au suficienta forta si coordonare sa-l rastoarne. In Libia, Gadhafi este inca Dumnezeu, exact cum pretind cei care-l sustin.
Exista voci in SUA care spun ca ar fi fost mult mai eficient ca rebelii sa fi fost sprijiniti din umbra de americani, sa li se fi dat bani si arme si sa li se fi spus ce trebuie sa faca.
O alta solutie este ca Gadhafi sa dispara. Sa fie ucis sau sa fie "ajutat" sa ajunga intr-un paradis dintr-o tara africana prietena. Un mic pret de platit, daca asa ar putea fi scos din mijlocul evenimentelor.
Revenind la Obama, cea mai importanta provocare cu care acesta se confrunta acum este sa limiteze implicarea tarii sale. Daca Fratele Conducator nu cade rapid, e limpede ce se va auzi la Washington: Obama a pierdut, Gadhafi a castigat, America e in genunchi.