Bin Laden nu este un trofeu
osama bin ladenbarack obamaamericateroristom
Obama a declarat ca nu va difuza fotografii cu Bin Laden dupa moartea sa, pentru a-i dovedi decesul, anunta CBS pe propriul site, dupa interviul pe care presedintele Statelor Unite l-a acordat emisiunii "60 minutes" ce va fi difuzata duminica.
A procedat bine Obama? Motivatiile sale sunt cate se poate de logice: riscurile publicarii depasesc beneficiile, conspirationistii vor continua, oricum, sa faca zgomot si sa vada falsuri peste tot, Osama nu este un trofeu, ci este mort. Perfect adevarat. De ce ar fi fost nevoie ca lumea sa vada si sa creada?
Este dilema dintotdeauna a credinciosului care vrea si sa pipaie si sa urle: "Este!" In lipsa contactului direct, este buna si privirea. Si asta pentru ca omul obisnuit prefera sa argumenteze cu simturile, accesibile spontan, neintelectiv. Ceea ce vede, ceea ce aude este exact felul in care stau lucrurile, simturile ofera o copie identica cu originalul.
In plus, isteria extatica aparuta la aflarea mortii teroristului numarul 1 al lumii ar fi avut nevoie de un moment culminant ca sa poata sa se domoleasca. Nu cred ca exista om pe lumea asta care sa nu-si fi dorit sa-l vada pe Bin Laden mort, asa desfigurat in urma impuscaturilor primite in cap si in piept. Putini sunt cei care nu intorc capul cand trece mortul pe strada si nu sunt curiosi sa vada cum arata si cand nu mai este, de fapt.
Decizia lui Obama este una umana, dar si extrem de fin politica. Presedintele american a dovedit stapanire de sine, s-a indepartat de modelul demogogului sfornaitor si a dovedit ca gandeste in perspectiva: exista un risc real ca publicarea fotografiei sa inflameze opinia publica din lumea musulmana. Am vazut deja ce efecte a avut in Afganistan procesul stupid al Coranului pe care un om nebun l-a inscenat. E absurd atunci sa ne intrebam ce s-ar intampla daca imaginile care au fost descrise ca fiind "sangeroase si inspaimantatoare" ar fi facute publice?
Nimeni nu va fi razbunat daca vom cadea in plasa emotiilor primare. America are acum sansa sa intoarca o pagina importanta din istorie. Si, alaturi de ea, si noi toti.
Indiferent de urmarile pozitive, a avut loc o executie. Obama a spus in alocutiunea prin care a anunta lumii vestea mortii lui Osama ca acesta a fost adus in fata justitiei. O eroare de discurs probabil, pe care entuziastii au rasucit-o si au transformat-o in "Justice has been served", in "S-a facut dreptate!". Indiferent de nenumaratele crime comise, cei care si-au dus la indeplinire misiunea trebuie sa fi fost extrem de bine antrenati. Cata alienare sa fie in sufletul unui om ca sa nu regrete uciderea altuia?
Obama a venit cu solutia: euforie calculata. Nu stiu cat la suta din prezenta lui scenica este construita de altii si cat la suta este propria personalitate. Dar a gandit corect si s-a comportat conform premiului Nobel pe care l-a primit: a privit spre viitor. Nu e presedintele meu, dar l-as alege.
Calea anularii tensiunii violente create o au tot americanii: inca de ieri au aparut oferte de tricouri imprimate, cu preturi intre 15 si 24 de dolari. Mesajele scrise: "Rest in Piss", "Rest in Pieces", "Obama got Osama", "Terminated".