Zece ore ale Pamantului din cine stie din cate o mai avea
ora pamantuluiearth hourprotectie mediurisipa
Pe 25 martie 2017, la 10 ani de la prima editie Earth Hour, WWF organizeaza (pe romaneste) Ora Pamantului, cea mai mare miscare de mediu din istorie.
In acelasi interval orar ca in fiecare an, adica 20.30-21.30, oameni obisnuiti si responsabili cu intrerupatoarele unor cladiri emblematice vor stinge lumina, in semn de lupta impotriva schimbarilor climatice.
Anul acesta, mesajul si indemnul WWF pentru comunitatea Earth Hour din Romania este "Daruieste naturii energia ta". WWF va invita sa stingeti luminile in case si sa petreceti o ora in aer liber, cu bicicleta sau per pedes, prin orase.
Potrivit WWF, "Earth Hour este momentul in care ne putem hotari sa reciclam, sa mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, sa facem dusuri mai scurte, sa trecem la surse regenerabile de energie sau sa ne schimbam obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decat pe dorinte create artificial prin trucuri de marketing si acordand mai mult loc in cosurile noastre de cumparaturi produselor responsabile".
"Am reusit sa cream o miscare globala la care, anual, participa peste 1,5 miliarde de oameni, insa, n-am reusit, inca, sa generam acel impact dincolo de Ora Pamantului.
Degradarea ecosistemelor se intampla intr-un ritm din ce in ce mai accelerat, iar procesul poate fi oprit doar printr-o schimbare radicala a tendintelor de consum si de comportament din partea oamenilor si mult mai putin prin interventii de la nivel inalt, prin reguli si legi noi.
Romanii sting lumina de peste 7 ani si se vede clar o schimbare de comportament. Au devenit mult mai constienti de valorile naturale din jur, de pericolele la adresa lor si nu ezita sa devina activi, de fiecare data cand e nevoie de implicarea lor.
Daca reusim sa transformam acest interes dintr-unul reactiv intr-o atitudine proactiva, cu totii vom avea de castigat", a declarat Magor Csibi, director WWF Romania.
A propos, de ce se axeaza campania numai pe stingerea de becuri, deci a luminii artificiale, care, de multe ori, arde degeaba, ziua-n amiaza mare, prin case, holuri de blocuri si institutii, toate acestea dotate cu multe ferestre?
Oamenii trebuie sa constientizeze ca si televizorul deschis fara sa-l bage cineva in seama, si computerul pornit fara a fi folosit, si electrocasnicele tinute in priza fara a fi utilizate consuma energie electrica degeaba.
Cate aparate ard, cu zilele, degeaba prin institutiile care - bravo lor! - anunta, in fiecare an, ca vor pune intrerupatoarele pe inchis, timp de o ora?
In afara de asta, nu conteaza numai ce cantitate de energie este risipita, ci si din ce sursa provine ea. In fiecare clipa (la propriu), oricine poate vedea, pe website-ul Transelectrica (transportatorul national de kilowati in retele), cat produce fiecare sursa de energie electrica.
Cati megawati provin din folosirea fortei apei; cati din arderea carbunelui; cati din arderea hidrocarburilor; din centrala nucleara; din energia vantului; din cea a Soarelui si din biomasa. De multe ori, pe primul loc la productie, se afla carbunele...
Asadar, laudabila campanie se desfasoara de un deceniu, in lume, si de sapte ani si in Romania. Zece ani inseamna 3.650 de zile, adica 87.600 de ore. Dintre toate acestea, "oficial", timp de numai zece ore din cele 87.600 (!) niste lumini au fost stinse, niste consumatori au fost deconectati de la reteaua de energie electrica...
Din fericire, incepand cu anul 2011, Earth Hour a intrat in etapa "Mai mult decat o ora pentru planeta", in care oamenii sunt indemnati nu numai sa stinga lumina pentru o ora, ci sa se angajeze in actiuni de mediu, in fiecare zi, si sa-si schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii...