Universitatea de la Vadu Boului
m6universitatea iasistudenti francezi in romaniaromani la oxford
Desi se spunea si se mai spune ca este foarte apreciat in strainatate, invatamantul romanesc nu figureaza in locuri fruntase ale clasamentelor universitatilor din intreaga lume. Despre scoli sau licee, ce sa mai vorbim.
Cu toate acestea, relativ multi straini aleg sa studieze in universitati din Romania. Mai ales daca acesti straini provin, totusi, din state ale Uniunii Europene, in care li se vor recunoaste, ulterior, diplomele.
Emisiunea Enquete Exclusive, difuzata duminica noaptea de postul de televiziune francez M6 a fost dedicata Romaniei. Poate ca nu a avut legatura cu 1 Decembrie, poate ca a avut.
Cert este ca, de-a lungul timpului, emisiunile Capital si Zone Interdite difuzate tot de M6 ne-au mai aratat si cu bune si cu rele, dar, de data aceasta, reporterii francezi s-au straduit sa puna accentul pe prima categorie.
Reportajul a inceput la Sibiu si s-a terminat la Bucuresti, trecand prin Iasi si Viscri, satul readus la viata de printul Charles.
Partea de emisiune filmata la Iasi le-a fost dedicata studentilor francezi de la Facultatea de Medicina. Acestia au fost atrasi in Romania de lipsa examenului de admitere si de costul scazut al vietii.
Toti au venit la Iasi cu valizele pline de prejudecati, dar, intre timp, toate barfele, zvonurile, rautatile legate de tara noastra li s-au risipit, iar parerea legata de invatamantul romanesc s-a imbunatatit substantial.
A propos de prejudecati, o tanara frantuzoaica venita la studii impreuna cu prietenul, povestea ca, in orasul sau natal, Marsilia, nu ar avea curajul sa se plimbe cu smartphone-ul in mana, in timp ce, la Iasi, n-are nicio teama.
In afara de asta, spre deosebire de Franta si de studentii de acolo, desi nu provin din familii bogate, cei doi o duc regeste: si-au gasit locuinta intr-o singura zi, pentru care platesc bagatela de 300 de euro (150 de persoana), chirie de cel putin trei ori mai mica decat cea ceruta pentru cea mai amarata camera din Paris; pentru orice drum mai lung, iau un taxi si ii pufneste rasul cand citesc ce sume apar pe ecranul aparatului de marcat; masa de pranz o iau numai la restaurant, unde amuzamentul legat de nivelul preturilor continua, iar cumparaturile pe care le fac cu echivalentul in lei a cinci euro sunt ca un banc bun fata de cat i-ar fi costat exact aceleasi produse in Franta.
In afara de asta, datorita companiilor franceze prezente pe piata din Romania, se simt cam ca acasa. Din pacate, sunt priviti cu invidie de unii studentii romani…
De 1 Decembrie, in reportajul cu studentii romani de la Oxford, din punct de vedere al deschiderii mintii, al iluminarii, al interactiunii cu profesorii si colegii, si ai nostri se simteau acolo ca acasa.
Probabil la fel ca toate natiile care apuca sa studieze la Oxford sau in oricare oras cu universitati de prestigiu, caci, in primul rand, universitatii i se spune asa, gratie deschiderii ei catre lume, catre oricine vrea sa studieze, indiferent din ce tara provine, indiferent de ce nationalitate are.
Nu cred ca exista englez, galez sau scotian caruia sa i se para ca strainii ii fura locul. Oare daca romanii ar avea un Vad al Boului, un Oxford al lor, cu tot cu prestigiu si istorie, ar reactiona la fel?