Un exemplu amar si unul dulce de... nelistare la BVB
oferta adeplastbvblistare romgazmagiun topolovenisonimpex srl
Dupa cinci ani de asa-zisa seceta din partea companiilor private, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a incercat sa se listeze compania producatoare de materiale de constructii Adeplast, dar nu a reusit, nefiind inregistrat volumul minim de subscrieri.
Cu toate acestea, oferta a prins la micii investitori care au suprasubscris transa de 15% care le era alocata. Patronul Adeplast, Marcel Barbut, a spus ca a sa companie a fost pregatita pentru BVB, insa se pare ca BVB nu a fost pregatita pentru AdePlast...
"Din pacate, cred ca nu suntem inca in stadiul in care bursa sa fie o alternativa viabila pentru finantarea companiilor private din Romania", a afirmat Barbut, remarcand, totusi, ca oferta de retail a fost suprasubscrisa.
"Asta inseamna ca romanii au fost interesati de Adeplast si au un apetit investional in acest sector. Oamenii au avut incredere in noi.
Dar pentru ca un asemenea demers sa fie valid, este nevoie de mai mult. Odata cu acest demers, cu IPO a noastra (...), am vazut interes din partea publicului pentru activitatea de pe bursa", a mai spus Barbut.
Dupa care s-a contrazis aratand ca "ar fi util intregii piete de capital ca decidentii din acest domeniu sa faciliteze accesul catre activitatea bursiera pentru un public mult mai larg; ma refer la companii, pe de o parte, si la retail, pe de alta", tocmai dupa ce remarcase increderea publicului si "apetitul investitional in acest sector..."
Inainte de inceperea ofertei publice initiale (OPI), parerile brokerilor erau impartite si, in unele cazuri diametral opuse. Astfel, unii recomandau subscrierea scotand in evidenta plusurile Adeplast, altii, dimpotriva, evidentiau gradul ridicat de indatorare si enuntau temerea ca banii obtinuti in urma OPI vor fi folositi pentru plata datoriilor si, in consecinta, le recomandau investitorilor sa se abtina.
Justificata a fost si observatia ca pretul de subscriere este prea mare fata de valoarea companiei: 4,06 lei pe actiune, chiar daca subscrierile din primele patru zile beneficiau de un discount de 3%, in primele patru zile, fata de pretul final de adjudecare, si de 2%, din a cincea zi.
In conditiile in care pretul nominal al unei actiuni emise de gigantul Romgaz ar putea sa fie de numai 1 leu, tocmai pentru a da un semnal de accesibilitate, tu ceri intre 3,52 si 4,06 lei...
De altfel, poata si apropiata listare a Romgaz a tinut banii marilor investitori la pusculita, precum si reticenta legata de domeniul constructiilor.
Poate ca altfel ar fi stat lucrurile daca ar fi fost vorba despre o OPI a unui producator de software - Gecad sau Siveco - , domeniu de excelenta pentru tara noastra, dar... inexistent la BVB, sau despre cea a unei firme din industria alimentara care mizeaza puternic pe cartea bio, din ce in ce mai apreciata si in Romania ca sa nu mai vorbim in afara granitelor.
Un producator care, in numai 20 de ani, a reusit sa obtina, printre numeroase premii, recunoasterea "protected geografical indication", din partea UE, dreptul a fi furnizor al Casei Regale a Romaniei, Certificatul de Casrut si pe cel de producator Bio.
Producatorul exporta pe numeroase piete si ar putea intra cu... Magiunul de Topoloveni si pe pretentioasa piata elvetiana, in marile lanturi de magazine cu produse bio si naturiste, magiunul putand fi considerat, potrivit ambasadorului Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, Jean Hubert Lebet, "ciocolata din prune"...
Poate ca, la cata publicitate i se face Magiunului de Topoloveni, in tara si dincolo de ea, si investitorii - mari si mici - s-ar putea sa fie foarte interesati sa-si indulceasca portofoliile.
Din pacate, in coada denumirii producatorului Magiunului de Topoloveni, se afla, cel putin deocamdata... SRL, nu SA, si este foarte putin probabil ca lucrurile sa se schimbe. Cu toate acestea, ramane un exemplu de posibila dulce listare atractiva...