Un an cu noi prezente semnificative la BVB
listare nuclearelectricalistare romgazbvblistare hidroelectrica
Cand facea, recent, referiri la apropiata listare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei Nuclearelectrica, un comunicat al Ministerului Economiei spunea ca demersul are loc "dupa mai bine de sase ani in care bursa romaneasca nu a inregistrat nicio prezenta noua semnificativa"...
Ministerul nu prea are dreptate. In ultimii.. mai putin de sase ani, s-au listat la BVB, chiar... BVB, pe 8 iunie 2010, si, mai ales Fondul Proprietatea, pe 25 ianuarie 2011. Cam acestea au fost prezentele noi semnificative.
Poate ca ministerul a vrut sa spuna ca statul nu prea a mai listat ceva, dar, in 2013, vrea sa-si ia revansa, inceputa cu reusita oferta publica secundara Transgaz, care ar trebui sa continue cu trei listari proaspete: Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz.
Dintre acestea, numai prima se pare ca, in sfarsit, se va concretiza. A doua cica este prevazuta in intelegerea cu FMI si tre’ sa se faca repede, dupa iesirea din insolventa, performanta care a avut loc pe 27 iunie, la un an si o saptamana de la intrare...
Fapt remarcat si de prim-ministrul Ponta care zice ca "Hidroelectrica revine pe piata si vreau imediat sa declansam procedura de listare pentru pachetul minoritar"...
Din fericire, Remus Borza, terminatorul de baieti destepti, i-a taiat premierului elanul de Bumbesti-Livezeni via BVB, explicand foarte bine de ce 2013 este un an prost pentru listarea Hidroelectrica, in timp ce 2014 este numai bun.
Potrivit lui Borza, o eventuala listare in acest an s-ar realiza la un exercitiu financiar catastrofal.
"Daca am lista-o anul acesta, am raporta Hidroelectrica la un exercitiu financiar catastrofal, o pierdere neta de 508 de milioane de lei in 2012, care, evident, va impacta, va influenta pretul in jos.
Daca am face listarea la anul, in primul trimestru, dupa inchiderea exercitiului financiar 2013, atunci valoarea actiunilor va fi cu totul alta", a explicat Borza.
Totusi, spre deosebire de alti ani, statul va darui masa BVB cu ceva consistent, mai ales daca se va infaptui si minunea Romgaz.
In afara de asta, cele trei listari ar fi in favoarea Fondului Proprietatea, actionar la toate trei companiile. Lichiditatea BVB ar creste si ca urmare a interesului pentru actiunile Fondului, care va sti, dupa fiecare sedinta de tranzactionare, cati bani fac participatiile sale la Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz.
In ceea ce priveste companiile private, acestea nici vorba sa vrea sa urce-n ringul bursei si sa dea cu raportarea pentru fiecare pix pe care-l cumpara...
In schimb, anul acesta abunda-n obligatiuni bancare si nu numai. Dupa o emisiune de 30 de milioane de euro a Bancii Transilvania a venit cea a UniCredit Tiriac, care a strans 550 de milioane de lei.
Si Raiffeisen Bank are in pregatire o emisiune de obligatiuni de 500 de milioane de lei. In afara de banci, Transelectrica are in plan, pentru luna noiembrie, o emisiune de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, prin care vrea sa ia cu imprumut 200 de milioane de lei.
Prin urmare, BVB reincepe sa miste, va avea din ce in ce mai multe tranzactii pe care sa puna comisioane, va avea din ce face profit si poate ca insusi pretul actiunilor sale nu va mai trena prea mult in jurul celor 18 lei, cat valoreaza in prezent, mult mai aproape de nivelul minim de 17 lei si foarte departe de maximum istoric de 45 de lei, atins cand, la BVB, urma sa apara numai Fondul Proprietatea si nicidecum atat de multe prezente noi si semnificative, ca in acest an...