Tu stii cu cine sa faci trading?
tradinginvestitii bursieressifbvb
In urma cu ceva vreme, sloganul BCR ne intreba cu cine facem banking. Cei care erau deja clienti ai BCR era evident ce raspuns dadeau, iar cei care nu erau clienti... oare de ce o fi crezut institutia de credit ca ii va atrage cu acest slogan?
Desigur ca, asa cum oamenii au preferinte legate de marci de automobile, de electronice, de produse IT, de pantofi, de haine, de bauturi, de... orice, tot asa au preferinte si legate de banca isi deschid cont curent, isi fac card, depozit, credit.
Dupa o tumultoasa perioda de reinceput a pietei bancare capitaliste, marcata de aparitii rasunatoare de banci si de disparitiile lor si mai rasunatoare - sa nu uitam de Banca Dacia Felix, Bankoop, Credit Bank, Banca Albina, Banca Romana de Scont, Banca Internationala a Religiilor, Banca Turco Romana, Banca Columna, Bancorex, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Populara Romana (banca numai cu numele, de fapt, cooperativa de credit), Nova Bank - sistemul bancar romanesc s-a linistit, mai ales ca partea cea mai mare a lui este formata din institutii de credit straine.
Cele mai multe din bancile care functioneaza sunt foarte vizibile. Au sucursale, filiale, puncte de lucru, bancomate, multimate, automate de plati, automate de schimb valutar. Isi fac reclama la televizor, pe net, in metrou, pe strazi.
Deci cam stii de unde sa le iei si cam stii... cati bani face fiecare. Poti alege cui ii incredintezi banii tai si de la cine ai vrea sa te imprumuti.
Insa "Tu stii cu cine (sa) faci trading?" - ar putea suna intrebarea dintr-o eventuala campanie de atragere de investitori facuta de Bursa de Valori Bucuresti.
Recentul scandal care l-a avut, dar numai pentru cateva zile, in centru pe Cristian Sima (de care nimeni nu mai zice nimic dupa ce a fost vedeta tuturor jurnalelor de stiri) a fost de natura sa-i descurajeze si mai tare pe potentialii investitori pe piata de capital.
Pe site-ul BVB, gasiti lista cu societatiile de servicii de investitii financiare (SSIF).
In alegerea brokerului, trebuie sa tineti seama de cat de veche este o SSIF, de cate tranzactii intermediaza, de cati clienti are, daca ati auzit de ea facand, saptamanal, analize, comentarii, daca apartine sau nu de un grup bancar.
Nimic nu este sigur, dar cu cat stiti mai multe despre o SSIF, cu atat mai bine. In niciun caz, nu va incredintati banii unora care, desi nu le-ati dat numarul de telefon, v-au gasit ei si va suna pentru a va promite randamente... sigure de... 20-30%.
Sau va spun, pe un infernal zgomot de fundal (ca... deh, la ei, se tranzactioneaza in draci!) ca ei stiu sigur - probabil mai... sigur ca Bill Gates - ca Microsoft va cumpara Nokia sau ca o companie farmaceutica va anunta, in curand, medicamentul care prelungeste viata cu 50 de ani...