Tsukahara pe gazon sau cum sa reusesti in fotbal si in politica
izbasaponorgimnaste de aurechipa de gimnastica a romaniei
Echipa nationala de gimnaste este campioana europeana, iar, individual, Catalina Ponor a devenit campioana la barna si vicecampioana la sol; Larisa Iordache este campioana la sol si vicecampioana la barna, iar Sandra Izbasa este medaliata cu aur la sarituri.
In seara zilei in care "fetele" erau cele mai bune la Campionatul european, oricat de mult s-au straduit, oricat de mult au muncit, nu au reusit sa castige decat locul doi la niste stiri din sport.
Pe prima treapta a podiumului, au urcat, fara lauri si medalii... Cristi Borcea si parerile lui. Cine este Cristi Borcea? Ce a inventat? Ce a scris? Ce campionate a castigat? Cate medalii olimpice i-au atarnat de gat?
In niciun caz nu sunt de vina televiziunile pentru ca, de-abia dupa concursurile individuale, au catadicsit sa le urce pe gimnaste pe prima treapta. De vina este gustul publicului pentru derizoriu, pentru (mai) nimic, pentru un fotbal care nu castiga nimic si care este bagat in seama intrucat, constient sau nu, in Romania, pentru foarte multi, "sportul rege" si tot ce are legatura cu el reprezinta defularea perfecta a frustrarilor cotidiene.
S-a aflat si care sunt premiile pe care le vor primi gimnastele pentru performanta. Cand am auzit 14.000 de euro, am crezut ca este pentru fiecare campioana. Nu, asta era totalul, fondul de premiere pentru toate.
In marea lui marinimie si in micul lui buget, Guvernul cica dubleaza suma, deci 28.000 de euro, probabil cat da vreuna dintre marile... glorii-fara-palmares de la Steaua sau Dinamo pe cauciucurile masinii de minim 100.000 de euro, cumparata dintr-un salariu de 500.000 pe an sau cam cat da domnul Ponta pe un Ulysse Nardin, intersectandu-si gusturile, din postura "entry-level", cu dom' Jiji insusi.
Fetele mai au si niste sponsori, cu numele lipite discret pe echipamente, nu panoramic, ca la fotbal. Marile companii producatoare de echipament sportiv se bat sa-si vada produsele folosite de fotbalisti, in timp ce furnizorul tradional al echipei de gimnastica, in al carui costum se inregistra, la Montreal, prima nota de 10 din istoria (e drept, nu una... seculara) gimnasticii, nu mai sponsorizeaza echipa, aceasta facand o Tsukahara intinsa de la Adolf Dassler la... Christian Moreau.
Cauti pe Google "Federatia Romana de" si, cel putin deocamdata, topul afisarilor arata cam asa: dans sportiv, baschet, fotbal, rugby, tenis, atletism, handbal, natatie, hochei, volei…
Cand, in sfarsit, ajungi la gimnastica, vezi ca sponsorii federatiei sunt in partea cea mai de jos a paginii si mai mult le intuiesti statutul, intrucat nu sunt prezentati ca atare, ci sunt cumva niste "link-uri utile". Din cele 11 nume, numai patru sunt firme, restul, de fapt, grosul sunt... autoritati, agentii, institute, comitete si consilii, precum si TVR.
Daca una dintre echipele fotbal de club ar fi castigat vreo cupa europeana sau cea nationala de fotbal ar fi castigat Campionatul european, puhoaie de oameni ar fi iesit pe strazi, iar castigatorii ar fi fost megapremiati si s-ar fi retras, cel putin timp de o luna, pe o insula din Pacific, cu... cruduta sau... coptuta aferente, dupa care s-ar fi plans de oboseala.
Gimnastele de-abia au castigat titlul european si sarbatoresc mai adaugand, pana la inceperea Jocurilor Olimpice, cateva straturi de piele moarta peste zecile de bataturi care au pipait medaliile europene. Poate nu le vor invinge pe americance sau pe chinezoaice, dar sigur ne-au dat tuturor o lectie de rigoare, de munca si disciplina.
Exact ce lipseste fotbalului romanesc si vietii romanesti. Daca toata munca si tenacitatea gimnastelor s-ar transfera la fel de usor (ca Banel in strainatate) de pe mocheta de la sol, de pe 12 centimetri de latime de barna, pe gazon, fotbalul ar ajunge sa-si castige si el atentia, nu s-o primeasca din oficiu.
Presedintele si prim-ministrul nostri se cearta care cum sa mearga la Bruxelles. Noroc ca tocmai s-a intors cineva care ne-a reprezentat cel mai bine acolo!