Teste de inteligenta la nivelul anului 2012
teste de inteligentainteligenta la romaniplagiat pontaconstitutia romaniei
(Re)publicarea de catre Descopera.ro unui studiu despre inteligenta romanilor, realizat in anii '30, a starnit oarecare interes. Studiul a constatat ca locuitorii zonelor de munte se bucurau de o inteligenta superioara fata de locuitorii altor forme de relief.
Foarte bine este ca studiul nu s-a limitat sa imparta inteligenta pe regiuni, ci a identificat si factorii care impiedica dezvoltarea intelectuala.
Studiul lui Constantin Radulescu-Motru si al lui L-M. Nestor a constatat ca gradul de inteligenta este strans legat de igiena, de degradarea fizica, de diferentele dintre mediul rural si cel urban, forma de relief si statutul economic al provinciei.
Asta era situatia atunci. Dupa 70 de ani, in Romania, a mai fost publicat un studiu in care inteligenta romanilor era comparata cu a celorlalte natii din Europa.
Studiul a constatat ca romanii sunt mult mai putin alfabetizati stiintific in comparatie cu restul europenilor, ocupand locul 24 din 29. Totusi, nu suntem ultimii...
Crunt este ca pentru 42% (!!!) dintre romani, Soarele se invarteste in jurul Pamantului si nu invers. In schimb, romanii sunt campioni la superstitii si lipsa de informare.
Asadar, in anul 2010, din secolul 21, cand telescoapele bat la ani lumina distanta de Terra, aproape jumatate dintre noi sunt in bezna medievala a credintei ca Pamantul este buricul Universului...
In anii '30, testele de inteligenta (aplicabile - de ce nu? - si acum) contineau subiecte de felul "Subliniaza cuvantul care nu se potriveste sa fie impreuna cu celelalte: lemn, dop, piatra, corabie pluta" sau "Cerceteaza cuvintele de mai jos si subliniaza apoi doua dintre ele care inseamna aproape acelasi lucru: sabie, cheie, masa, ghem, lant, carte, palos, creion" sau "Fa o cruce in dreptul celui mai potrivit raspuns. De ce lumea prefera automobilul in locul tramvaiului? Pentru ca: automobilul este facut dintr-un material mai scump; automobilul este mai comod; tramvaiele nu sunt prea sigure"...
In zilele noastre, intrebarile unui test de... inteligenta ar putea suna astfel: "Cum este posibil ca legea fundamentala si legile, in general, sa lase loc mai multor interpretari decat o opera literara?” sau "Cum este posibil ca aceeasi lucrare de doctorat sa fie considerata 100% plagiat de catre unii si 100% originala de catre altii?" sau "Cum este posibil ca, in Romania, un kilometru de autostrada de ses sa coste chiar si 15 milioane de euro si autostrada sa nu fie gata?"