Telenovela absurda a desconsiderarii educatiei
telenovelebacalaureat august 2012sesiune bacalaureatecaterina andronescu
Culmea sau nu, din punct de vedere al accesului la carte, la educatie, regimul comunist l-a batut pe actualul asa-zis capitalist. Prin gratuitatea invatamantului, puteau deveni intelectuali si cei numiti in limbaj de lemn... "fii ai satelor".
Iar parte dintre acestia trebuia sa se intoarca (pe post de medic, profesor, inginer agronom) in vatra pe care urma sa o ridice, sa o inalte din colb, sa o modernizeze, sa o aduca "pe noi culmi de civilizatie si progres".
Acum, "fiii satelor" nu mai trebuie sa se intoarca pentru ca... nu mai pleaca, nici macar pana la scoala la care unii trebuie sa ajunga trecand peste campuri sau prin paduri, cete, clase intregi de Hansel si Gretel...
In aceste conditii, fiecare ministru de resort, tot din cetele care s-au succedat, interpreteaza partitura reformei. Atat de tare se reformeaza, de se degradeaza de la an la an, ajutata fiind "reforma" si de bugetele infime si de modelele de mucava si silicon produse de societatea de consum televizionistic.
In plina sesiune de toamna a Bacalaureatului, noul-vechi si vechiul-nou ministru al educatiei, doamna Ecaterina Andronescu, spune, intr-un interviu, ca s-a straduit sa-i ajute pe elevi sa se pregateasca, inspectoratele organizand cursuri.
Un fel de scoala peste scoala. De ce nu sunt ajutati elevii in timpul anului scolar? Multi au dureri de cot si de alte cuvinte care incep tot cu litera c. Aceleasi dureri cronice s-au manifestat si in legatura cu eforturile inspectoratelor, putini elevi deranjandu-se din vacanta sau de la serviciu pentru a urma cursurile "scolii de vara".
"Pentru multi, scoala nu mai este un obiectiv" – spune doamna ministru. Cat de trist este sa gandeasca si sa spuna asta cea care este la conducerea ministerului al carui rol tocmai asta este: sa mentina scoala ca obiectiv.
Totodata, cat se poate de justificat, Ecaterina Andronescu spune ca are senzatia ca urmareste o piesa de teatru cand vede, la televizor, cum spun elevii ca nu au avut timp sa invete pentru ca erau in vacanta...
Desigur, nici parintii acestor elevi nu sunt mult mai responsabili decat progeniturile… Cine sa le explice acestora si mai ales cu ce si cu cine sa le exemplifice beneficiile invataturii, ale scolii?
Cu tot respectul pentru doamna ministru, nu este vorba despre nicio piesa de teatru, ci mai degraba de o telenovela mereu tanara, nelinistita si absurda... Al carui scenariu... cine il scrie si il produce, episod de episod, serie de serie?