Statul adulmeca bani din noi taxe. A ce le miroase contribuabililor?
noi taxe si impozitescumpire benzinaaccizereducere cas
Intr-una din diminetile acestea, o emisiune de televiziune a avut ca "tema" mirosul pe care cineva si l-ar dori sa-l simta cand iese din casa, mirosul matinal la a carui gadilare ziua ar incepe si chiar ar continua frumos.
Primii care au spus ce odor le-ar insenina papilele si viata au fost chiar "actorii" emisiunii. Din cat a ramas televizorul pe acel... canal, am auzit numai trei dorinte.
Dintre acestea, numai una a fost placuta, romantica, eminesciana: parfumul florilor de tei. Frumos! In schimb, alt protagonist al emisiunii a zis ca, daca ar deschide geamul sau usa si ar simti damf de... mici, acesta ar fi de ajuns sa-i faca nu numai ziua, ci si saptamana bune...
Cel mai surprinzator raspuns a venit din partea unei dudui care nu avea nici aerul, nici... mirosul de divuta, cruduta, biancuta.
Pe un ton ca de inceput de manea, fatuca in cauza a zis ca pe ea ar binedispune-o mirosul de bani. Macar fata a fost cinstita.
A banii ii miroase si statului roman. Mai ales a bani imprumutati. Numai luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a luat cu imprumut 800 de milioane de lei, iar, marti, mai ia un mizilic de 80 de milioane de lei.
In noiembrie, MFP vrea sa vanda obligatiuni de 4,55 miliarde de lei, iar, pentru ultimul trimestru, titluri de stat in valoare de 13-15 miliarde de lei, dupa ce, de la inceputul acestui an, a luat cu imprumut 40,411 de miliarde de lei, 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.
Mai vine odor de bani si dupa ce statul a anuntat, prin vocea prim-ministrului Ponta, ca Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze.
De asemenea, Guvernul va introduce inca o acciza - de la 1 ianuarie 2014, accizele vor fi corelate cu inflatia, nu cu rata de schimb a euro - in valoare de 7 eurocenti pe litrul de carburant care ar trebui sa alimenteze un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.
In schimb, nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5%, din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va gasi, pana pe 1 iulie, resursele care sa permita compensarea efectelor acestei reduceri, iar salariul minim brut va ajunge, la 1 iulie 2014, la 900 de lei.
Cati din banii pe care statul ar urma sa-i incaseze se vor duce acolo unde este nevoie de ei? Cati din banii imprumutati si din cei incasati din taxe si impozite nu vor fi tocati? Chiar daca va exista un fond dedicat acumularii de bani pentru construirea de drumuri, nu se va scumpi, ca prin... minune, si kilometrul de autostrada?
Cat despre firme, companii, antreprenori, manageri, investitori, cei care platesc taxele si impozitele, cei care fac PIB si sustin 1,2 milioane de angajati la stat si 5,4 milioane de pensionari, in afara de probabila reducere a CAS, ce inlesniri, ce stimulente vor mirosi ele?