Statisticile nu lasa viitorul sa sune bine
bursalistare romgaztransgazpetromfondul proprietateanostradamus
Ca la fiecare inceput de an, toata lumea se bate savant in predictii. Cat va fi cursul leu-euro; cat va fi inflatia; cat va fi dobanda de politica monetara a BNR; cat vor costa casele; cat va fi (des)cresterea economica si ce autostrazi vor fi gata (foarte probabil niciuna).
Toti stiu si, de fapt, nimeni habar nu are. Sunt atat de multe variabile, incat cine pretinde ca stie "exact", "cu precizie" ce se va intampla este ca "maretul" Nostradamus care anticipa ceva de felul va fi si rau si bine; va ploua, dar va fi si seceta; va fi frig, dar si cald. Precise predictii!
Mai bine suna "toate-s vechi si noua toate" da' asta a fost scrisa de "un baiat" nascut la jumatate de ianuarie si care nu a avut sansa sa fie popularizat international nici pe sfert cat Nostradamus.
Un exemplu de cat de mult se vorbeste si se predictioneaza la inceput de an este foarte apropiat in timp. In primele zile din 2011, "expertii" spuneau ca 2011 va fi "anul bursei"!
Previziunea lor se baza pe asigurarile date de autoritati ca statul va privatiza, prin bursa, cat nu a reusit sa privatizeze in ultimul deceniu.
S-a vazut... Anul trecut, nici macar "restul" de Petrom nu a reusit sa fie vandut, iar despre mult-asteptatele Transagaz, Transelectrica si Romgaz, acestea raman la fel de multasteptate si in 2012.
Asadar, anul trecut in afara de listarea Fondului Proprietatea (catusi de putin merit al statului) si de nesperata si in extremis adoptata majorare a pragului de detinere la SIF nu prea s-a intamplat mai nimic, cu exceptia deprecierii aproape generale a actiunilor.
Asta inseamna anul bursei? Nu ar fi mai bine ca sintagma sa nu mai fie anuntata ante, ci post? Adica sa se listeze Romgaz si Tarom si sa mai fie vandute pachete din Petrom, Transgaz si Transelectrica, sa se revina la impozitarea diferentiata a castigurilor de pe piata de capital, sa nu mai fie plimbati putinii investitori de patru ori pe an la Fisc, chiar daca multi nu au de declarat decat pierderi.
Daca toate acestea ar deveni realitate la sfarsitul anului 2012, atunci el ar putea fi numit cat se poate de justificat anul bursei. Daca, la sfarsitul anului, se va circula (nu numai de catre coloane oficiale, taietoare de panglici din 20 in 20 de kilometri!) de la un capat la altul ale unei autostrazi, atunci, vor avea credibilitate si verbele conjugate la viitor.
Dar, pana atunci, mai toate estimarile, anticiparile, previziunile ar trebui sa ne lase reci precum adevaratele si concretele statistici.