Statele unite ale caritatii
filantropiecaritatemark zuckerbergfacebook
In multe domenii, de la inarmare, pana la poluare, Statele Unite ale Americii ocupa primul loc si, totodata, se pare ca vor ramane campioane ale averii globale. Din fericire, stau bine si la operele de binefacere.
In fiecare an, in SUA, nu mai putin de 350 de miliarde de dolari sunt donate pentru proiecte filantropice.
Cei mai cunoscuti filantropi sunt Bill si Melinda Gates, cu a lor fundatie omonima, Warren Buffett, contributor de nadejde la aceasta instituitie, Michael Bloomberg, prin Bloomberg Philanthropies, Ted Turner, Paul Singer, David Rockefeller, Elon Musk, Geoge Lucas, Carl Icahnn, Barron Hilton, Larry Ellison, Richard Branson, Paul Allen.
Toti acestia si multi altii fac parte din ceea ce se numeste The Giving Pledge, un angajament luat de unii dintre cei mai bogati oameni din lume de a dona cel putin jumatate din averile lor, in timpul vietii sau dupa ce isi incheie socotelile cu aceasta lume, unor scopuri nobile.
In 2006, Warren Buffett suprindea cedand Fundatiei Bill si Melinda Gates actiuni ale Berkshire Hathaway, in valoare de 31 de miliarde de dolari. A fost, multa vreme, cea mai mare donatie de acest fel.
Pana zilele trecute cand, la 31 de ani, proaspat tata, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (semnatar, la 26 de ani, al The Giving Pledge) a anuntat impreuna cu sotia sa, Priscilla Chan, ca doneaza 99% din actiunile pe care le detine la reteaua de socializare.
Anuntul a fost facut intr-o scrisoare a celor doi adresata fetitei lor Maxima Chan Zuckerberg.
Ca si in cazul lui Bill si Melinda Gates, averea va intra in administrarea unei fundatii, respectiv a celei infiintate de sotii Zuckerberg: "Chan Zuckerberg Initiative".
Valoarea actinilor care vor fi donate fundatiei este in jur de 45 de miliarde de dolari.
Activitatea fundatiei se va concentra, pentru inceput, pe incercarea de eradicare a unor boli, pe cresterea conectivitatii la Internet, construirea de comunitati si invatarea personalizata.
Sotii Zuckerberg vor conduce fundatia, iar Mark va ramane sef si la Facebook, desi va vinde sau va renunta la actiuni in valoare de un miliard de dolari, in fiecare din urmatorii trei ani.
Intentia celor doi de a-si dedica averea filantropiei l-a surprins placut pe Warren Buffett, care a scris, pe Facebook, ca Mark si Priscilla sparg tiparele, combinatia de inteligenta, pasiune si resurse de o asemenea amploare urmand sa schimbe vietile a milioane de oameni.
Drept pentru care, Buffett le-a multumit, in numele generatiilor viitoare.
In mod sigur, un mic act de bunatate este mai puternic decat cele mai bune intentii, iar, daca zecile de miliarde donate ar fi puse la treaba pentru a transforma zone aride in unele cultivabile de unde sa fie obtinute recolte care sa hraneasca populatiile in nevoie, daca macar un versant din muntele de bani ar fi destinat protejarii mediului, atunci donatiile miliardarilor isi vor fi atins tintele.
Si poate ca exemplul tanarului miliardar Zuckerberg ar trebui sa-i inspire pe mai multi dintre miliardarii de pe celelalte continente, astfel incat sa formeze ceea ce s-ar putea numi statele unite ale caritatii.