Somnul marketingului politic naste vacante in strainatate
marketingmarketing politicvacanta in strainatateswiss made
In SUA, politicienii tot incearca marea cu degetul cu "buy american", adica americanii sa cumpere produse fabricate la ei in tara. Adica gata cu masinile japoneze sau cu luxoasele limuzine germane, ca facem si noi!
Dar, cu atatea relocari, ce mai fac americanii la ei in tara? Prea putine produse de larg consum. Asa ca "buy american" inseamna mai mult sa cumpere marci americane, chiar daca produsele sunt facute in China, Vietnam, Banglades, Indonezia sau in alte state asiatice.
Si unii candidati la Presedintia Frantei au incercat sa mizeze pe stimularea cumpararii de produse fabricare in Hexagon. Numai ca, la fel, in afara de lactate, de niste automobile si de celebrele produse de lux, de manufactura, nici francezii nu pot cumpara multe lucruri fabricate la ei in tara.
Asa ca unele dintre companiile lor au... injumatatit cumva conceptul, scriind pe produse "conceput in Franta" si fabricat... Pai, fabricat tot pe undeva prin Asia sau Africa.
De asemenea, in Uniunea Europeana, se vrea incurajarea consumului din productie europeana. La fel, noroc cu niste state mai saracute, in care salariul minim pe economie nu este deloc european, de se mai pot cumpara, in afara de hrana, niste automobile, haine, electrocasnice si cosmeticale.
Nici macar elvetienii nu au de cumparat foarte multe produse fabricate in interiorul cantoanelor. Cam singurele "swiss made" (asta nu inseamna, in multe cazuri, 100%) sunt ceasurile, numai ca piata interna este ca si inexistenta comparativ cu vanzarile colosale din Asia.
Pe urma, in acelasi stat, mai exista un singur producator de ciocolata care se lauda ca are intreaga productie "loco", asta nestirbind catusi de putin calitatea "ciocolatei elvetiene" facuta in Franta sau in Germania.
Si la noi, a incercat un fost premier sa ne dea exemplu de cum se consuma produse "made in Romania", schimband limuzinele germane oficiale cu unele Daewoo, fabricate, la vremea aceea, la Craiova. Faza a durat vreo trei luni, fiind curmata de atentatele de la 11 septembrie 2001, zi dupa care securitatea liderilor din intreaga lume a fost sporita.
Exista, insa, un produs pe care cetatenii fiecarui stat din lume il pot consuma mult mai usor asa... autohton, din "productie" proprie: turismul.
Dar, si in cazul asta, este firesc sa ai pretentii in ceea ce priveste calitatea. Pana si romanul de rand, cu salariu minim sau mediu pe economie isi permite sa se duca in Bulgaria ca este mai ieftin si mai bine ca la el in tara, iar miliardarii nostri dau mai multe fugi in Seychelles, Maldive, Brazilia si Tailanda decat a scris Bach.
Astia sunt - saraci sau bogati - romanii obisnuiti, cei care nu vor functii publice, nici macar in turism, cei care nu cer votul altor romani! In schimb, pentru niste politicieni aflati in asa-zis dificil an electoral, intr-un context economic la fel de dificil, nu este cumva neadecvat sau chiar aberant, din punct de vedere al marketingului politic, sa se plimbe prin Dubai, Libia si alte destinatii de dincolo de spatiul carpato-danubiano-pontic, mai ales cand nu candideaza pentru un simplu mandat de primar sau deputat, ci pentru unicele posturi de prim-ministru si presedinte?
Desigur, sunt 100% liberi sa faca si sa se duca exact unde vor si isi permit, dar faptul ca nici macar nu se gandesc cat de credibili mai pot fi in ochii electoratului ala pe care, de la inaltimea unor averi cat se poate de capitaliste (fara pic de ironie: bravo lor!), il imbie cu statul social arata cam cat pret pun pe inteligenta si pe pararea aceluiasi electorat...