Siguranta din nori
cloudapplekate uptonkirsten dunstfotografii
Multi considera ca a mai mare inventie a tuturor timpurilor este focul, altii ca este roata. In ziua de astazi, unii sustin ca ar fi avionul, telefonia mobila, cardul, altii ca ar fi netul. In functie de profesia si de preocuparile fiecaruia, au mai multa sau mai putina dreptate.
In functie de o anumita profesie, in functie de anumite preocupari, cea mai mare inventie ar putea fi considerata calul troian.
Cum sa cuceresti Troia, o cetate cu zidurile ridicate de zei olimpieni, daca... destinul a prevazut pentru ea ca este inexpugnabila.
Dar, la fel cum - sa zicem - un website are o portita de intrare pentru cei care actualizeaza informatia, la fel cum o adresa de e-mail sau accesul la datele stocate "in cloud", pe un suport indeparat de computerul personal, presupun parole, tot asa a lasat si... destinul o portita deschisa in soarta Troiei.
Mai exact, numai daca cetatenii troieni isi vor darama cu manutele lor zidurile solide, facute de Helios si Poseidon, atunci va cadea si Troia. Altminteri, zei, semizei si ahei se pot da ei peste cap, se pot face luntre-punte, poa' sa-l aduca pe Ahile, pe mama lui, zeita Thetis, si pe alti mari razboinici, ca tot nu vor cuceri cetatea.
In aceste conditii, aparent, nimeni nu are sanse, decat daca, pe langa armate si eroi, dispune si de o minte proverbial de luminata, cum ar fi cea a lui Ulise, regele insulei Itaca, inventatorul calului troian.
Din moment ce a fost inventat de Ulise, de ce nu i s-a spus calul... lui Ulise? Poate pentru ca zeita Eris, "gestionara" a haosului si a zazaniei, a dat cu fundul de pamant chiar pe locul unde urma sa se construiasca Troia.
Calul troian este probabil cea mai buna ilustratie a sintagmei contemporane "ce-si face omul cu mana lui, nici naiba nu mai poate desface". Tocmai de aceea, nu este si mai genial cineva ca Ulise care-l determina pe om sa faca ceva imposibil de remediat?
Recent, mai multe celebritati de la Hollywood, printre care Jennifer Lawrence, Kate Upton, Mary Elizabeth Winstead si Kirsten Dunst s-au trezit ca fotografii intime ale lor au fost publicate pe internet, dupa ce conturile lor de... cloud, gazduite de serverele Apple au fost sparte.
Cum era normal, scandal mare: actrite indignate, ancheta interna la Apple, investigatii incepute de FBI.
Apple a anuntat ca hackerul a spart conturile de iCloud si nu a vizat sistemele generale de securitate ale Apple. Compania a precizat ca se preocupa foarte serios de intimitatea utilizatorilor sai si va investiga situatia.
Ideea de a avea date importante, de la fotografii sau filme intime, ciorne de scenarii sau de romane, copii de acte sau documente cu date personale, stocate undeva unde nu pot fi atinse de posibile incendii, inundatii sau de hotii care patrund in locuinta este frumoasa.
Numai ca (desi in cazul de fata se pare ca vina nu este a prestatorilor de servicii de cloud) nici acolo unde ajung datele, pe serverele din depozitele ultrasecrete si climatizate, siguranta lor si confidentialitatea nu pot fi depline, cum nu a fost nici cea a zidurilor Troiei.
Cine ii poate garanta, altfel decat declarativ, utilizatorului care isi da de buna voie datele, le da spre pastrare, ca nu se uita chiar nimeni la ele sau ca nu va exista un hacker atat de priceput incat sa acceseze serverele, asa cum se intampla tot mai des in cazul bazelor de date tinute de mari comercianti din SUA?
Cum poate fi in siguranta ceva stocat, asa cum foarte plastic ii spune numele, in... nori, fragile formatiuni de vapori de apa?