Si ministrii plang cateodata. Cetatenii mai tot timpul
pensiicasscontributii pensiicoplata servicii medicale
... poate atunci cand sunt responsabili, cand nu sunt ipocriti, cand stiu si arata ca, de fapt, le spun unor oameni ca vor munci toata viata sau pana la foarte adanci batraneti sau ca nu vor apuca pensia.
Poate ca de aceea ministrul Afacerilor Sociale din Italia, Elsa Fornero (foto), a anuntat, printre lacrimi, masuri de inasprire a sistemului de pensii.
Mai precis, din ianuarie 2012, va creste varsta de pensionare si, implicit, numarul anilor de cotizare la sistemul de pensii.
Adica, asa cum ar spune italienii, adio nu neaparat "dolce far’ niente", ci adio batraneti linistite. Asta din cauza ca, asa cum s-a intamplat in foarte multe state, inclusiv in Romania, varstele de pensionare scazusera nepermis de mult anterior.
In afara de asta, scaderea varstei de pensionare s-a facut in timp ce, desi populatia crestea, numarul locurilor de munca scadea, iar cel al somerilor, evident, crestea.
Acum, generatia care plateste pensia celor retrasi din activitate va avea de platit nu numai pensia parintilor, bunicilor, ci si pe a sa proprie, tinerii fiind mai mult neocupati decat ocupati.
Lasand la o parte faptul ca putini oameni reusesc sa se mai angajeze daca au trecut de 45-50 de ani (problema asta este superficial abordata), orice asa-zisa reforma a pensiilor care ridica varsta de pensionare nu inseamna decat ca din ce in ce mai putini indivizi nu vor apuca pensia.
Totodata, in Romania, apare stirea ca, de la 1 ianuarie 2012, "romanii vor plati o parte din consultatiile medicale". Dar, pana acum, cine platea si nu numai o parte, ci toata consultatia? Nemtii? Turcii?
Nu orice angajat plateste CASS? Ba chiar si cei platiti cu drepturi de autor trebuie sa contribuie. Deci, cine platea? Pai, aceeasi romani carora acum li se spune ca vor plati o parte din consultatie.
Mai ramane ca, atunci cand intra la ore/cursuri, elevii/studentii sa puna pe catedra o contributie financiara pentru profesor; soferii opriti de politisti sa scoata bani pentru deranjul acestora si batranica a carei posetica este salvata din mainile unui hot sa contribuie si ea catre politistul local care a ajutat-o, iar acesta sa-i taie chitanta...
Asadar, si ministrii plang cateodata, cetatenii mai tot timpul, mai ales dupa banii pe care statele ii toaca.