Sfantul din metrou
leon danailapersonalitati romanesti
Zilele acestea, un eminent neurochirurg, pe numele sau Leon Danaila, a fost fotografiat - asa cum s-a intamplat si cu un fost premier al Romaniei - fara acordul si fara voia lui.
Macar in cazul CHIRURGULUI, exista scuza ca Domnia sa era intr-un loc cat se poate de public, adica in metrou.
De aici si... stirea initiala redactata, totusi, cu bun-simt, ca o somitate, un membru al Academiei Romane, un OM care a salvat vietile a mii dintre semenii sai, un OM care a efectuat peste 27.000 de operatii pe creier circula cu subteranul mijloc de transport in comun.
Desigur, Domniei sale nu i se pare nimic iesit din comun ca se deplaseaza cu metroul si a tinut sa dea inca o lectie si o replica taioasa ca un bisturiu.
"Am aflat, astazi, ca o fotografie in care sunt infatisat mergand cu metroul, in drum spre casa, a atras interesul ziaristilor si utilizatorilor de internet.
Va multumesc pentru preocuparea fata de persoana mea si felul in care aleg sa imi folosesc timpul liber, cu toate ca nu gasesc ca o situatie cat se poate normala este un subiect de stire. As dori, totusi, sa fac urmatoarele precizari:
1. Folosesc metroul bucurestean, in primul rand, pentru ca mi se pare esential sa fac cat mai multa miscare pentru intretinerea sanatatii.
Drumul pana la metrou si de la statia de destinatie pana acasa este o placere, dupa multe ore de munca si, de asemenea, o excelenta metoda de a stimula si intretine sistemul muscular si cardiovascular.
Am avut un autoturism, pana anul trecut, dar am renuntat la el, tocmai pentru ca, pe masura ce inaintez in varsta, simt nevoia sa fac mai multa miscare.
Le recomand si pacientilor mei sa lupte impotriva sedentarismului, pentru ca nu poate fi decat in beneficiul lor. Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil sa imi administrez singur treburile gospodaresti.
Micile cumparaturi in drum spre casa fac si ele parte din necesarul vietii si sunt recunoscator pentru faptul ca ma pot ocupa singur de acest aspect si chiar imi face placere sa fac asta.
2. Utilizarea eficienta a transportului in comun este parte din reperele mele pentru ceea ce inseamna civilizatie. Mai ales intr-o capitala aglomerata, inseamna mai putine noxe, protejarea mediului inconjurator si timp utilizat cu folos.
Este o tema la care sper ca si generatiile urmatoare vor reflecta. Ma bucur sa aflu ca personalitati importante din politica, atat din Romania cat si din Vest inteleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron (...)
3. Sistemul medical romanesc reprezinta o tema continua de dezbatere si exista destule argumente de critica la adresa lui. Faptul ca eu aleg sa imi protejez sanatatea si imi economisesc timpul preferand calatoria cu metroul nu este, insa, unul dintre ele.
4. Sunt perfect constient ca traim intr-o lume in care exista oricand posibilitatea de a fi filmat si fotografiat in situatii dintre cele mai obisnuite din viata. Nu pot sa spun ca apreciez acest lucru foarte mult. As aprecia, insa, daca, inainte ca o fotografie sa fie interpretata, sa i se ceara si punctul de vedere celui fotografiat.
Va multumesc”.
Desi intamplarea nu este si nici nu ar avea cum sa fie pe placul uriasei staturi intelectuale si infinitei modestii a domnului profesor, asa cum le-a facut atat de mult bine pacientilor sai, tot asa, pana si aceasta patanie face mai mult bine celor din jur decat siesi.
Astfel, mai multi concetateni, intoxicati cu efemere vedete de polipropilena afla sau isi aduc aminte de un sfant in viata. Nu este vorba despre... tamaiere, nici de vreo tampa ridicare in slavi, ci, pur si simplu, despre argumente cat se poate de concrete.
Pentru a fi canonizat, pentru a aspira la statutul de sfant, bisericile crestine trebuie sa consemneze... minuni savarsite de... candidat.
Leon Danaila este membru al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte Medicale si al altor 21 de academii si societati stiintifice din lume si se numara printre cele 5.000 de personalitati importante ale lumii.
Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa si figureaza alaturi de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului XXI. Dupa 30 de ani de studii si cercetari, a descoperit o noua celula in creier.
Dupa aproape 84 de ani de viata si 55 de ani de cariera, Leon Danaila, unul dintre cei mai recunoscuti neurochirurgi de la nivel mondial, omul care a scazut rata mortalitatii in operatiile pe creier de la 50-60% la 3-4%, omul care a introdus microscopul operator si a fost primul in Romania care a facut operatii pe creier cu laser, omul care a facut peste 27.000 de interventii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator si 715 cu laserul, de ce nu ar putea fi considerat sfant?
Mai ales ca a facut toate acestea fara sa astepte recompense materiale, fiind poate cel mai sarac medic din lume, care, pentru a-si tipari o carte era in stare sa-si vanda casa. Asadar, nu se poate considera ca a OMUL acesta a savarsit minuni?
Chiar in randurile scrise de Domnia sa, exista atat de multe lectii de viata, de disciplina, pe care copii si tineri le-ar putea invata cu usurinta, numai sa vrea.
O fi bine ca acesti copii se viseaza Hagi sau Messi, dar de ce nu s-ar visa supermedic?
Deci, domnule profesor, nu va suparati prea tare pe cine a publicat aceasta tarasenie... Poate ca, asa cum ati devenit eminentul chirurg de astazi pentru ca ati gasit, in copilarie, niste pagini rupte dintr-o carte de medicina, la fel, niste pusti care v-au vazut mergand cu metroul vor avea ce povesti peste 50 de ani...
Pana atunci, da, poate ca sfintii zilelor noastre nu au aripi, nici elicopter sau avion privat si nici metri lineari de limuzine, ci se intampla sa mearga cu metroul...
Sursa foto: pagina facebook Leon Danaila