Sexul leilor si sexul ingerilor
aderarea eurocurs eurocurs leutrecere euroerm2
Romania este singura tara relativ proaspat intrata in Uniunea Europeana care isi mai doreste sa adere rapid si la Uniunea monetara, adica sa renunte la leu si sa treaca la euro.
Avand in vedere situatia in care este Grecia si nu numai ea, din ce in ce mai multele voci contesta moneda unica europeana si eforturile imense care se fac pentru mentinerea artificiala - la aparate - unei monede extrem de tinere, de ce nu este Romania mai prudenta, mai precauta, mai ales ca, tehnic, nu prea indeplineste criteriile de a avea euro in portofele si in bancomate?
De ce nu ne ridica semne de intrebare ca membri cu mare vechime, unii fondatori ai Uniunii Europene, si-au pastrat lira (Marea Britanie a fost obligata - un fel de a spune de... pietele financiare sa iasa din ERM2, dar, i-a convenit de minune... obligarea intrucat, de atunci, de cate ori s-a auzit vreo voce de guvernant britanic care sa mai spuna ca vrea euro?) si coroanele ca monede nationale.
Nu se stie. Cert este ca BNR si autoritatile statului nu au modificat asa-zisul orizont de aderare, care a ramas cu obstinatie anul 2015, mai exact 1 ianuarie 2015.
Am trecut cu aproape doua luni de jumatatea acestui an. Asadar, mai raman mai putin de trei ani pentru intrarea ERM II si aderarea la euro. Sa zicem ca eforturile, vointa statala si populara vor duce la renuntarea la leu…
In aceste conditii, in plin proces de asa-zisa aderare si de devalorizare a leului, o ONG indeamna la initierea unei dezbateri nationale pe tema tiparirii, in premiera, pe bancontele romanesti, adica pe lei, a chipului unei personalitati feminine, in scopul "schimbarii perceptiei femeii in Romania".
Ce rost mai are acest demers - cu exceptia oarecarei schimbari indirecte a "perceptiei femeii in Romania" ca urmare a campaniei si nu neaparat a atingerii scopului acesteia - cand, ne place sau nu, bancnotele euro sunt la fel de lipsite de... sex, precum, probabil... ingerii.