Salariile groazei
salariu ministrueugen teodorovicisalarii romaniasalariul groazei
Acum 62 de ani, "Le Salaire de la peur" ("Salariul groazei") reusea performanta de a castiga doua importante trofee: Ursul de aur, premiul cel mare al Festivalului de la Berlin, si premiul cel mare al Festivalului de la Cannes, cu doi ani inainte de infiintarea premiului si mai mare Palme d'Or.
"Salariul groazei" este singura pelicula care a castigat cele doua mari premii la cele doua mari festivaluri de film.
In "Salariul groazei", pofta de inavutire resimtita de stomacurile mai multor europeni se infunda in Las Piedras, un sat din America Centrala.
Ei constata ca banii nu se castiga asa de usor pe cat credeau. De fapt, vor spune "merci", in momentul in care pot castiga bani tocmai pentru a pleca de acolo.
Ocazia vine de la o companie petroliera americana care vrea sa angajeze patru oameni. Pune la bataie 2.000 de dolari de caciula, bani seriosi in anii '50.
In schimbul lor, cei patru trebuie sa transporte… nitroglicerina, pentru stingerea unui incendiu care mistuia un put de petrol.
Cu 400 de kilograme de nitroglicerina in "carca", doua camioane, conduse de Jo si Mario, doi francezi; un italian, Luigi, si un neamt, Bimba, pleaca pe 500 de kilometri de drumuri desfundate.
La 62 de ani, de la "Salariul groazei", in Romania, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este si el speriat de retributia pe care o primeste, desi nu transporta nitroglicerina: 5.300 de lei.
Oficialul considera ca salariul unui ministru este rusinos, asa ca este nevoie de reasezarea salariilor in administratie, domeniu in care, potrivit lui Teodorovici, angajatii trebuie sa fie bine remunerati.
"Este un subiect pe care noi nu-l discutam cu omologii nostri, pentru ca nimeni nu te crede. Nu as putea sa spun cat anume ar trebui sa castige, dar toate aceste salarizari trebuie reasezate, de la presedintele statului, pana la functionarul pe studii medii dintr-o primarie de comuna.
Imi aduc aminte, din anii de administratie petrecuti, unde salarizarea era altfel asezata, mai comprimata, fara foarte multe trepte de salarizare, mult mai usor de aplicat si era cat de cat, sa spunem, decenta.
Pana la un punct, dupa care s-a pierdut tot. Fara o administratie puternica nu ai cum sa speri, decat accidental, ca se pot face lucrurile bine", a declarat ministrul, la Digi24.
Da, salariile sunt mici in Romania, tara in care intretinerea lunara a unui detinut costa statul 2.800 de lei, dar, asa cum numerosi alti demnitari au semnalat, in repetate randuri, la stat, sunt multe anomalii, presedintele tarii, prim-ministrul si ministri castigand, in multe cazuri, mai putin decat subordonati de-ai lor...
Presupunand ca tuturor acestora li se cer performante, daca nu ar fi avut dinainte alte surse de venit, cum ar fi reusit sa faca performanta?
Cum sa gestioneze cineva Finante de sute de miliarde de lei si sa fie platit cu numai cateva mii de lei? Cum sa nu se numeasca el kamikaze, asa cum suna fisa postului anuntata de premierul Romaniei, la scurt timp dupa ce ramasese fara nici el nu mai stia al catalea ministru al Finatelor?
La fel cum protagonistii din filmul lui Henri-Georges Clouzot transporta o incarcatura extrem de periculoasa pentru stingerea unui incendiu care consuma o resursa importanta, la fel si ministri din tara noastra sunt numiti pentru a administra bine domeniile lor, tot atatea incendii care, de zeci de ani, nu sunt stinse...