Sa se revizuiasca, dar sa se si schimbe ceva!
modificare constitutieprevederi constitutieconstitutia romaniei
Multi oameni strang din dinti si din alte parti ale corpului pentru a economisi sau pentru a plati ratele presupuse de leasing sau de un credit auto. Desi, dat fiind efortul pentru achizitionarea bunului, faptul era cat se poate de previzibil, ulterior, constata ca nu au bani de benzina, de revizii, de asigurare, de tot ceea ce presupune intretinerea corecta a unei masini.
Dar ea, masina, este acolo, in fata casei! Cat de frumos se pune praful pe ea! Cat de estetic o invaluiesc valatucii facuti de maturatori in munca lor sisifica de a ridica praful, pentru ca, a doua zi, dupa reasternerea acestuia, sa-l ridice la loc!
Se pune praful, se pune praful, dar, cand te-ntreaba cineva daca ai masina, esti mandru ca poti raspunde afirmativ. Doar n-o sa te-ntrebe si daca ai bani de combustibil sau de cauciucuri de iarna…
Faptul ca masina sta in fata blocului te poate face parte la orice discutie despre motoare, te face parte la victoriile din DTM, din Campionatul Mondial de Raliuri, din Formula1...
Basca te legitimeaza-n orice discutie cu ceilalti pasionatii de automobile: "Masina mea are 90 de cai!" "A mea are 150 si am si cutie automata!" "Masina mea are tractiune intregrala permanenta!" "A mea control al tractiunii, pilot automat, faruri adaptative, cu xenon..."
Nu-i vorba ca multe dotari sporesc siguranta, sunt un fel de garantie, mai ales daca si functioneaza. Iar constatarea o poti face, in primul rand, daca folosesti masina, daca, zi de zi, faci zeci de kilometri cu ea.
In schimb, tu mergi cu metroul sau cu autobuzul si o bagi in seama numai cand poate fi prilej de lauda, cand vorbesti despre stabilitatea ei, despre jdemiile de airbaguri, despre latimea pneurilor.
Cu toate acestea, intr-o zi sau noapte, brusc, simti ca masina ramane in urma, dotarile-i sunt depasite… Dintr-o data, nu mai esti multumit de ea si te gandesti (un fel de a spune) sa faci acelasi efort financiar si sa-ti cumperi una noua, ca sa se puna praful pe o forma de fiare diferita.
Nu vi se pare ca a noastra Constitutie seamana cu o masina cat de cat buna, dar folosita numai de parada, numai de ochii lumii? Desi vorbesc tot timpul despre ea, desi nu scapa nici un prilej sa o invoce cu inflacarare, autoritatile o (in)calca intr-o veselie - pentru ele - si intr-o tristete - pentru noi.
De ce i-ar motiva pe cetatenii unei tari, de ce i-ar urni spre urne niste modificari ale Legii fundamentale (cica!) daca nici actualele prevederi nu sunt respectate.
Iata, la intamplare, niste articole din Constitutia Romaniei, care nu tin de forma de organizare statala sau de politica... Astfel, Articolul 135 arata ca "(1) Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta." Este?
Pe urma, "(2) Statul trebuie sa asigure: a) libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie; b) protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara; c) stimularea cercetarii stiintifice si tehnologice nationale, a artei si protectia dreptului de autor; d) exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national; e) refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic; f) crearea conditiilor necesare pentru cresterea calitatii vietii; g) aplicarea politicilor de dezvoltare regionala in concordanta cu obiectivele Uniunii Europene".
Bifati cate dintre aceste prevederi sunt respectate!
La randul lui, Articolul 136 arata ca "(3) Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice."
Atunci, cum de a mai fost posibila privatizarea Petrom?
Articolul 47 arata ca "(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent."
Vi se pare ca il asigura sau ca asta ar trebui sa fie rolul statului?
Articolul 35 sustine ca "(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.
Respecta persoanele fizice si juridice aceasta obligatie... constitutionala?
De asemenea, potrivit Articolului 32, "(4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii." In conditiile in care exista locuri cu taxa, la universitati de stat, cum (mai) este invatamantul de stat gratuit?
Articolul 28 zice ca "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil."
Nu sunt precizate derogari, ca in cazul Art.27, legat de inviolabilitatea domiciliului, cand, evident, cu mandat "oamenii legii" pot intra in casa.
Asadar, oricate modificari in bine sau in rau i s-ar aduce Constitutiei Romaniei, marea, imensa schimbare... revolutia... ar fi respectarea prevederilor ei...