Robotii contribuabili
locuri de muncaajutor socialroboti
Aproape sigur, in lumea civilizata, nu mai exista stat care sa-si permita sa nu ofere sprijin cetatenilor sai defavorizati. Ca este guvernata de stanga sau de dreapta, pentru a-si asigura linistea si pacea sociala sau, pur si simplu, din altruism, din generozitate, din civilizatie, orice tara isi ajuta napastuitii.
Desigur, cel mai bun ajutor este sa nu le dea direct peste, ci sa-i invete sa pescuiasca sau sa le dea peste numai celor care nu au capacitatile fizice de a pescui sau de a-si asigura orice alta modalitate de trai.
Mai exact, sa fie ajutat doar cine este cu adevarat in dificultate, nu cine se complace in starea de rau, ci acela care vrea si se lupta cu indarjire sa iasa din ea.
Vrea sa iasa din ea si se lupta la fel cum se lupta si ceilalti cetateni sa dobandeasca o meserie, sa-si valorifice capacitatile intelectuale, dupa care sa-si gaseasca si sa-si pastreze un loc de munca sau mai multe.
Sa fie ajutat numai cine este cu adevarat in dificultate si numai cine se lupta sa iasa din aceasta stare asa cum se lupta antreprenorii sa deschida o afacere, sa o faca profitabila, sa creeze locuri de munca si sa plateasca taxe si impozite statului pentru ca acesta sa aiba bani inclusiv pentru ajutoare sociale.
Pe scurt, ca este asa-zis stat social sau asa-zis stat capitalist, ideea cea mai buna este "nici paine fara munca, nici munca fara paine!"
La fel, potrivit lui Alfred Gerald Caplin, oricine poate sa se duca la oficiul de ajutor social poate sa se duca la munca...
In acest context, nu suna deloc bine afirmatia unui country manager Adecco, pe numele lui Florin Godean, cum ca Romania este o tara putin interesanta pentru forta de munca (din 109 tari, suntem pe locul 52 din punctul de vedere al atractivitatii), iar oamenii nu sunt dornici sa se angajeze.
"Cererea de resurse umane este mult mai mare decat oferta pe care o gasim. Am fost in sate din Vaslui, cu 400 de oameni asistati social.
Niciunul nu a vrut sa se angajeze, chiar daca beneficiile erau destul de ridicate. Oamenii nu vor sa munceasca", a declarat Godean, citat de zf.ro.
Godean a mai atras atentia ca, intre 2011 si 2013, Romania a pierdut doua milioane de oameni din populatia activa, care au plecat sa lucreze in tari mai dezvoltate.
Cam asta este situatia pe la noi. La cateva zeci de mii de kilometri distanta si poate la cel putin 50 de ani inainte distanta in timp, aflam de la Statistics Korea ca, in Coreea de Sud, somajul a atins, in februarie, 4,9% (de la 3,5%, in ianuarie) cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.
In acelasi timp, rata somajului in randul persoanelor cu varste intre 19 si 29 de ani a crescut la 12,5%, cea mai mare de cand exista astfel de statistici in Coreea de Sud.
Numarul somerilor absolventi de studii superioare era de 573.000, de la 398.000, in ianuarie 2016, si 481.000, in 2015.
In februarie 2016, vacanta de Anul nou si organizarea examenului national pentru functionarii publici au contribuit, partial, la cresterea somajului.
In afara de asta, conditiile de pe piata locurilor de munca din Coreea de Sud se deterioreaza si ca urmare a progreselor noilor tehnologii, inclusiv inteligenta artificiala, care elimina tot mai mult resursa umana, chiar si in domenii mai solicitante sau care necesita o atentie deosebita.
Sa vedem pe unde o sa scoata camasa si banii de intretinere/facturi si banii de spalat chiar camasa cei care nu vor sa lucreze, cand, si pe la noi, robotii, masinariile, computerele vor inlocui tot mai multe creiere si brate de munca.
Cine va mai plati atat de multe taxe si impozite pentru a mai sustine ajutoare sociale sau chiar pensii? Poate acelasi stat social care va pune taxe si impozite pe munca robotilor...
Sursa foto: digitaltrends.com