Ridicarea pragului la SIF, o minune care poate dura mai mult de trei zile
sifprag sifridicare prag siffonduri de investitiibvb
In sfarsit, minunea s-a produs. Fara nicio exagerare, faptul ca, dupa lupte "seculare", Parlamentul a aprobat ridicarea pragului de detinere la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) este o minune pentru piata de capital a Romaniei.
Este ca si cum o mana nevazuta ar fi ridicat prova Titanicului, ar fi carpit sparturile produse de aisberg si ar fi repus nava pe linia de plutire.
Evident, reparatia nu duce automat nava in port, nu o scuteste de o calatorie lunga si la fel de plina de primejdii ca si pana in momentul coliziunii.
Oceanul pe care navigheaza ramane foarte tulbure, presarat de gheturi care plutesc in voie si bantuit de vant puternic. Dar navei i s-a mai dat o mare sansa.
Imediat dupa ridicarea pragului de detinere la cele cinci SIF si dupa ridicarea suspendarii titlurilor de la tranzactionare, volumele au crescut enorm, la fel si cotatiile.
In numai doua-trei minute, cele cinci SIF urcau la 15%, cat este maximul permis pentru o zi, dupa care, asa cum ii permite regulamentul, Bursa de Valori Bucuresti a ridicat pragul de variatie zilnica la 25%.
Intr-o ora si ceva de la anuntarea ridicarii pragului, s-au tranzactionat peste 21 de milioane de actiune ale celor cinci SIF.
Chiar daca, in acest moment, cresterea cotatiilor s-a temperat inspre 7-9%, in perioada urmatoare, cele cinci SIF au un potential enorm de crestere.
Toti marii investitori institutionali - banci, fonduri de investitii, finduri de pensii - obligati sa vanda imediat ce ajungeau la 1% detinere, au toate motivele sa cumpere si sa incerce sa ajunga la 5%, in conditiile in care cele cinci SIF inca se mai tranzactioneaza la preturi mult sub valorile contabile, o actiune fiind la pret de covrig sau chiar mai ieftine.
Piata de capital romaneasca a primit un imens balon de oxigen din care poate respira multa vreme de acum inainte, fara a avea vreo temere ca balonul respectiv s-ar putea transforma in bula.
Stirea ridicarii pragului de detinere de la 1% la 5% la cele cinci SIF poate fi batuta, cine stie cand, numai de eliminarea totala a restrictiei de detinere.
Pana atunci, nu ar strica o imbunatatire a legislatiei, a regimului de impozitare si niste pretentii rezonabile din partea statului la listarea Romgaz si Hidroelectrica.