Revolutia zdrentelor
h&mreciclare hainei collectcarpezdrente
Din 21 februarie, H&M a inceput sa colecteze, prin magazinele din Baneasa Shopping City, Unirea Shopping Centre, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Timisoara si Palas Shopping Center Iasi, haine vechi.
Deocamdata, in aceste magazine, dar H&M vrea sa extinda proiectul, chiar din acest an, in toate locatiile pe care le ocupa in Romania.
Nu conteaza marca sau starea hainelor aduse. Cine vine cu o punga - sunt admise cel mult doua - plina de haine va primi un cupon, mai englezesc spus, voucher, in valoare de cinci lei.
Acum, termenul "punga" nu este prea bine, de fapt, deloc definit. "Punga" este si recipientul in care incape o haina umflata cu puf si aer, "punga" inseamna si una in care incape un tricou cu maneca scurta.
Bine ca nu a fost folosit diminutivul de la punga, ca poate comerciantii s-ar fi trezit ca-si pune cineva doua sosete sau un slip minuscul si vine cu punga de un leu...
Cuponul in valoare de cinci lei poate fi folosit numai si numai pentru cumparaturi cu o valoare mai mare de 40 de lei, iar reducerea nu poate fi cumulata cu oferte si alte taieri de preturi.
Ce se intampla cu zdrentele colectate? Le ia o firma, pe numele ei I Collect, al carei obiect de activitate este recliclarea produselor.
Hainele stranse vor lua drumul Germaniei, unde vor fi sortate. In functie de materialul din care sunt facute, vor fi transformate tot in haine sau vor ajunge carpe de sters praful...
Aparent fara nicio legatura, statisticile arata ca, in Asia de Sud Est, 80% din productia de orez se pierde din cauza capacitatii de depozitare si transportare deficitare.
In Marea Britanie, consumatorii arunca jumatate din alimentele cumparate. De asemenea, pentru a intruni cerintele consumatorilor, supermarketurile resping transporturi intregi de legume si fructe in perfecta stare, deoarece produsele nu intrunesc standardele de marketing, precum caracteristicile fizice - dimensiune si aspect.
De asemenea, 30% din culturile de legume din Marea Britanie nu sunt recoltate niciodata.
Risipa de mancare are un impact negativ asupra mediului inconjurator, energiei si consumului de apa.
Ce legatura este intre haine si alimentele aruncate? Pai, potrivit H&M, in fiecare an, tone de textile ajung si ele la gunoi, desi 95% dintre haine ar putea fi refolosite...
In afara de asta, spre deosebire de alimente, hainele nu sunt perisabile decat in fata capricioasei, dar ciclicei mode... Asa ca ganditi-va bine inainte de a scapa de ele si, daca tot trebuie sa o faceti, atunci este bine ca exista debuseul reciclarii, un fel de revolutie a "zdrentelor"...