Revolutia tine de cald
revolutia 1989decembrie 1989
Acum 27 de ani, in afara de gatit mancaruri de sezon si de pregatit cadouri, o parte a romanilor era ocupata sa-si recastige libertatea, confiscata de regimul comunist.
De fapt, de porcariile (in sensul de baza, de preparate din carne de porc) se bucurau familiile cu gospodarie individuala, orasenii care stateau la cozi imense, cine avea relatii la... alimentara sau la aprovizionare si, mai ales, asa-zisii stabi.
Cat despre cadouri, cam singura asemanare cu zilele noastre este ca majoritatea jucariilor erau importate tot din China, numai ca, pentru ele, nu ajungea sa dispui de parale, ci, la fel, trebuia sa stai la coada, sa te bati precum Arnold in "Goana dupa cadou", sau sa ai relatii.
La 27 de ani de la Revolutie, din punct de vedere al aprovizionarii generale si individuale, situatia s-a schimbat radical. "Bani sa ai", ca gasesti de toate pentru toti.
La 27 de ani, in Bucuresti, oameni inimosi sunt la al patrulea an in care organizeaza un tur al Revolutiei. Primul tur ghidat al Revolutiei a fost organizat in 2009, in cadrul campaniei "Eroii Nu Mor Niciodata!".
Potrivit Agerpres, in cadrul turului Revolutiei din decembrie 1989, Alexandru Binescu, membru al Asociatiei Bucuresti, a prezentat, pe 18 decembrie 2016, evenimentele de acum 27 de ani, chiar in locurile in care acestea s-au petrecut.
Turul a pornit de la kilometrul 0 din Piata Universitatii si a continuat in zona baricadei de la Intercontinental, Sala Dalles, fostul sediu al Comitetului Central al PCR si fantana de la Universitate.
"Ne-am promis ca, in fiecare an, in semn de respect fata de oamenii foarte curajosi care au luptat atunci pentru partea buna a Revolutiei, sa facem acest tur.
Ne-a venit ideea ca povestile particulare ale oamenilor sa fie cunoscute pentru a sti ce era in sufletul lor, cum au gandit, ce i-a determinat sa fie atat de curajosi", a declarat Binescu, citat de Agerpres.
Conform lui Binescu, povestile prezentate au fost documentate prin intermediul Asociatiei "21 Decembrie 1989", al carei presedinte, Teodor Maries, a fost si el prezent si a povestit cateva din intamplarile traite la Revolutie.
Imbucurator este ca majoritatea turistilor care au facut turul avea sub 35 de ani si mai imbucurator ar fi ca, inainte de a inunda mall-urile, cei nascuti dupa 1989 sa stie cui i se datoreaza sansa lor de acum, libertatea si capitalismul asta, asa cum este el.
Pana atunci, in fata fostului sediu al Comitetului Central, de cativa ani, se afla "Memorialul Renasterii", ridicat in memoria victimelor Revolutiei din 1989.
Din pacate, in (in)cultura poporala, numele monumentului a fost pocit si batjocorit. Mai grav, este ca, in zilele de vara, marmura ansamblului este luata-n roti de skateboard-uri. Poate ca si asta o insemna normalitate...
Intr-un alt oras martir, exista un monument, cu flacara de veghe. Pe ansamblul monumental, scrie: "In memoria luptatorilor anticomunisti: 1944-1989. In fata acestui simbol al jertfei pentru libertate, credinta si demnitate nationala DESCOPERITI-VA!"
Pe langa monument si vorbele acestea, oamenii trec nepasatori. Cand este frig, cercul in care arde flacara, se umple, din cand in cand, fie cu oameni ai strazii, fie cu tineri imbracati subtire care se incalzesc de la gazul aprins.
Impietate? Poate... Dar mai bine sa ne gandim ca, oricum ar fi, la propriu si la figurat, Revolutia chiar tine de cald...