Pseudoparadisul pierdut pana-n decembrie
aderare schengenintrate schengenandreas von mettenheim
In Romania, aproape in fiecare zi, cineva este saltat de politisti, iar faptul face deschiderea jurnalelor de stiri sau acele... breaking-news-uri provoaca intreruperi de emisiuni. Tocmai faptul ca, zilnic, au loc astfel de evenimente distrage atentia presei si a publicului.
Cine mai urmareste subiectul de ieri, daca, astazi, este unul nou, din acelasi domeniu? Parca cea mai spectaculoasa operatiune a fost cea in care intregul efectiv al unei vame a fost luat ca din oala si, ulterior, ca-ntr-un film de actiune, elicopterele nu mai pridideau sa "evacueze" suspectii catre Parchet.
Oricum, presa este plina cu relatari de arestari de vamesi. Daca un strain - fie el neamt, olandez, francez - stie limba romana si cauta astfel de cazuri, va avea cu ce sa-si exerseze cunostiintele lingvistice.
Poate ca sunt putine persoane fizice straine care vorbesc romana si mai si sunt interesate de subiect, dar, sigur-sigur, ambasadele de aici citeaza presa romaneasca atunci cand trimit informari in statele pe care le reprezinta la Bucuresti.
Si atunci, ce idee isi fac strainii despre coruptia din Romania, fenomen recunoscut chiar de autoritati si confirmat prin arestarile care se tot fac?
Cum sa te primeasca o comunitate in randurile ei, daca tu, care ar trebui sa fii paznic la frontiere, nu te achiti de aceasta indatorire? Aa, te lauzi ca ai cheltuit un miliard de euro pentru securizarea frontierelor?
Ai cumparat armament, sisteme de supraveghere permanenta, ATV-uri, masini de teren? Foarte bine! Dar, dincolo de aceste masini si masinarii, ai reusit sa iti educi oamenii, ai reusit sa elimini coruptia?
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a fost invitatul emisiunii Dupa 20 de ani a Pro TV. Oficialul a explicat ca tara pe care o reprezinta nu cere Romaniei sa devina un paradis, ci numai sa-si asigure frontierele.
Principalele obiectii ale Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen nu au legatura cu perioada electorala din Germania, ci cu faptul ca nu au fost indeplinite toate cerintele din raportul pe Justitie al Comisiei Europene.
Potrivit ambasadorului, "coruptia la frontiera este legata si de starea generala a guvernului si a administratiei publice". "Nu cerem Romaniei sa devina un paradis, pentru ca nici Germania sau alte tari europene nu sunt", a spus ambasadorul.
Onest punct de vedere sa poti spune ca tara ta si altele nu sunt usi de biserica, dar tocmai unui om si unei tari care accepta ca nu exista 100% curatenie, va dati seama cat de mare ii apare nivelul coruptiei din tara noastra, nivel despre care este obligat, totusi, sa vorbeasca in limitele diplomatiei?
Neimpovarati cu astfel de constrangeri, toti romanii suparati pe Germania ar trebui sa fie - spre binele lor - si mai critici si mai obiectivi decat ambasadorul, mai cu seama ca reluarea in discutie a intrarii noastre in pseudoparadisul Schengen a fost amanata numai pana in decembrie...