Premiul Nobel pentru inteligenta de a spune nu stiu
premiul nobelnobel pentru economiethomas sargentchristopher simsmedicstatesuaeuropacriza
Laureatii din acest an ai premiului Nobel pentru economie, Thomas Sargent si Christopher Sims, isi merita, probabil, cu prisosinta recompensa.
Dincolo de orice pricepere financiara, economica, dincolo de cercetari si de discursuri, cei doi au marea, imensa calitatea de a conjuga si la negativ verbul a sti.
Pe cine ati mai auzit, in ultima vreme, sa spuna simplu "nu stiu". Filosofi, scriitori, ziaristi, analisti, patroni de magazin de colt de bloc, de imm, lideri de partide, realizatori de emisiuni tv toti isi sunt suficienti lor insisi si… stiu.
Orice i-ai intreba, orice problema le-ai supune atentiei lor ascutite, nu ii vei pune in incurcatura; nu te vor lasa vreodata fara o tona de cuvinte, fara o dezvoltare, fara un fason, fara o fita. Niciodata sau foarte rar, vei auzi din gura lor cinstitul, corectul, sincerul, inteligentul... "nu stiu".
Cei doi distinsi economisti au recunoscut ca nu au o solutie pentru criza datoriilor de stat din Europa, dar le-au recomandat guvernelor care au adus zona euro in aceasta situatie, in acest… hal, sa realizeze o uniune fiscala daca vor sa mentina in viata moneda unica europeana.
Si pentru SUA, cei doi isi recunosc limitarea, aratand ca nu exista un glont de argint pentru rezolvarea problemelor economice de acolo. Evident, limitarea lor este un fel de a spune ca lucrurile sunt foarte grave, extrem de grave, la fel cam ca in Europa.
Poti sa fii cel mai priceput medic si cel mai bun cercetator in toate stiintele medicale si tot nu ai leac suta la suta functional pentru cancer sau HIV si cu atat mai putin pentru un pacient care iti este adus pe masa de operatie fara puls.
Ce nu inteleg "baietii" nelaureati ai premiului Nobel pentru economie (si nici ai vreunui premiu pentru bun-simt), dar care, in ciuda acestui fapt, conduc (prost) tari cu sute de milioane de locuitori este tocmai faptul ca nu trebuie sa ajungi in situatia de a nu mai putea face mare lucru, in situatia declararii mortii clinice sau a decesului.
Un medic bun, tocmai de aceea a dobandit aceasta calitate, pentru ca iti spune ce sa faci ca sa nu ajungi in situatia de a-l pune pe el in pozitia de a nu sti cum sa te (mai) trateze.
Din pacate, aceeasi "baieti" care conduc tarile se comporta ca un medic care, dupa ce a imbolnavit si mai tare pacientul, il mai consulta o data si ii prescrie alte medicamente, fara sa aiba habar de diagnostic, dar pune, totusi, unul tocmai pentru a-i arata bolnavului ca... stie foarte bine ce face...